Încălcarea drepturilor pacienţilor, semnalată printr-o aplicaţie lansată de CNAS

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat miercuri că va lansa o aplicaţie prin care pacienţii vor putea semnala situaţiile în care nu le sunt respectate drepturile.

361 afișări
Imaginea articolului Încălcarea drepturilor pacienţilor, semnalată printr-o aplicaţie lansată de CNAS

Încălcarea drepturilor pacienţilor, semnalată printr-o aplicaţie lansată de CNAS

Preşedintele CNAS Adrian Gheorghe a vorbit, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, despre măsurile necesare pentru consolidarea unui parteneriat corect atât cu pacienţii, cât şi cu furnizorii de servicii medicale.

El a anunţat că, în scurt timp, CNAS va lansa o aplicaţie prin intermediul căreia pacienţii pot semnala situaţiile în care, la solicitarea furnizării de servicii medicale, nu le sunt respectate drepturile.

„Am sesizat o aplicare neuniformă a reglementărilor din sistem care afectează uneori accesul pacienţilor la servicii medicale. Încurajăm pacienţii să ne semnaleze problemele pe care le întâmpină pentru a le putea remedia. Scopul nu este de a găsi vinovaţi, ci de a îndrepta erorile din sistem care pot afecta pacienţii”, a declarat Adrian Gheorghe.

De asemenea, CNAS a anunţat că centralizează săptămânal petiţiile şi solicitările de informaţii primite la casele de asigurări de sănătate.

Şeful CNAS a spus că noul contract-cadru şi normele de aplicare ale acestuia pentru perioada 2021-2022 se află acum în dezbatere publică, iar obiectivul este ca acestea să intre în vigoare din 1 iulie 2021.

„Propunerile din aceste proiecte de acte normative au ca principal scop creşterea ponderii serviciilor medicale de prevenţie şi reprezintă primii paşi în demararea procesului de inversare a piramidei serviciilor de asistenţă medicală, prin creşterea ponderii serviciilor acordate în medicina primară şi în ambulatoriul de specialitate şi reducerea internărilor nejustificate pentru cazurile medicale care ar putea fi tratate în condiţii de siguranţă şi în ambulatoriu sau de către medicii de familie”, a mai declarat preşedintele CNAS.

Acesta a informat că în 6 mai va fi organizată proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor de director general al caselor de asigurări de sănătate judeţene şi CAS AOPSNAJ: „Am schimbat total filozofia de recrutare a managerilor de CAS. Este un concurs organizat în mod transparent, obiectiv, fără discriminare pe criterii politice sau de orice altă natură, un concurs în care vor promova acei candidaţi cu cele mai bune abilităţi de planificare, organizare, coordonare şi control. După finalizarea concursului din data de 6 mai vom organiza un nou concurs pentru posturile de director general care nu s-au ocupat în urma rezultatelor obţinute de candidaţi sau pentru care nu au existat candidaţi înscrişi în prima etapă”, a adăugat Adrian Gheorghe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici