INCENDIU în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş: Focul a izbucnit cel mai probabil de la o ţigară aprinsă

Un incendiu a izbucnit în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, judeţul Harghita, din cauza unei ţigări aprinse aruncate, cel mai probabil, de un turist, iar intervenţia este dificilă din cauza zonei greu accesibile, pompierii cărând apa în rucsacuri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

713 afișări
Imaginea articolului INCENDIU în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş: Focul a izbucnit cel mai probabil de la o ţigară aprinsă

INCENDIU în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş: Focul a izbucnit cel mai proabil de la o ţigară aprinsă (Imagine: Gabriel Petrescu / Mediafax Foto)

Directorul Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, Hegyi Barna, a declarat presei, vineri, că în zona de protecţie integrală a parcului a izbucnit, joi, un incendiu, din cauza unei ţigări aprinse aruncate, cel mai probabil, de un turist.

"Arde o suprafaţă forestieră, păşuni subalpine sub Vârful Hăşmaşu Mare. Cel mai probabil, cineva a aruncat o ţigară în prăpastie şi s-a aprins, iar focul se propagă de jos în sus. Am fost primii acolo, iar după aceea au venit voluntari, membrii composesoratului, pompierii, aproximativ 20 de persoane", a spus Hegyi Barna.

El a precizat că, în urma intervenţiilor, incendiul a fost stins, rămânând doar câteva cioate fumegânde, însă, din cauza unor focare ascunse între stânci, a reizbucnit.

"S-a reaprins şi se intervine din nou. Nu este apă în zonă şi nici nu este accesibilă vehiculelor. Ne putem apropia doar la un kilometru şi cărăm apă cu spatele. Focul urcă, a ajuns la marginea prăpastiei şi este foarte aproape de marginea ei. Este o fâşie subţire pe margine, unde focul trebuie ţinut sub control", a precizat Hegyi Barna.

Reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita au precizat, la rândul lor, că incendiul se desfăşoară în zona de vârf a masivului, între Piatra Singuratică şi Hăşmaşu Mare, pe o suprafaţă de aproape un hectar, foarte greu accesibilă.

Potrivit acestora, joi au intervenit patru subofiţeri de la Garda de Intervenţie Bălan, Servicul voluntar pentru situaţii de urgenţă al comunei Sândominic, reprezentanţi ai composesoratului şi reprezentanţi ai Parcului Naţional.

"Incendiul se manifestă exact pe vârf, unde sunt multe stânci. Au ars cioate, vegetaţie uscată şi câţiva brazi izolaţi. Ieri (joi - n.r.) s-a stins, dar au rămas câteva cioate izolate care peste noapte au fost supravegheate de angajaţi ai parcului. Astăzi (vineri - n.r.), la ora 4.50, au plecat din nou subofiţeri de la ISU", a spus ofiţerul de serviciu de la dispeceratul ISU Harghita.

Intervenţia este îngreunată din cauza accesului dificil, forţele de intervenţie fiind nevoite să se deplaseze pe jos aproximativ două ore şi jumătate, iar apa nu se poate căra decât în rucsacuri.

Pompierii fac cercetări pentru a stabili cauza exactă a incendiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici