Începând cu 20 mai nu vei mai putea cumpăra ţigări mentolate în România. De ce au fost interzise ţigările cu arome

  • Tutunul cu arome sau tigările mentolate nu se vor mai găsi la vânzare la noi în ţară de pe 20 mai
  • În România sunt 4,2 de milioane de adulţi fumători, iar 16 % dintre aceştia fumează ţigări mentolate
7102 afișări
Imaginea articolului Începând cu 20 mai nu vei mai putea cumpăra ţigări mentolate în România. De ce au fost interzise ţigările cu arome

Sursa foto: profimedia

Dacă fumezi tigări mentolate, mai ai la dispoziţie o zi să îţi faci provizii. De pe 20 mai, în România nu se vor mai vinde astfel de tigări, ca urmare a unei directive europene ce a fost transpusă în legea 201 din 2016. Potrivit legislaţiei, tigările mentolate sau tutunul cu arome vor dispărea din magazine. 
 
Reprezentanţii unei companii de tutun susţin că în urma acestei măsuri s-ar putea să crească contrabanda cu astfel de produse fabricate în ţările vecine, care nu sunt membre ale Uniunii Europene. 
 
"S-a creat un precedent, a fost interzis un produs de pe piaţă în numele generic al sănătăţii publice, „noua religie”, cum o definea cineva recent. Astfel, e distorsionată cererea şi oferta, legile economiei libere pe care se contruiesc principiile democratice. Şi unul dintre cele mai importante principii este cel al libertăţii de alegere. Pe acest principiu se bazează funcţionarea democraţiei – de la vot până la consum şi producţie.", au precizat pentru Mediafax reprezentanţii unei companii de tutun. 
 
Dacă eşti fumător ar trebui să ştii că şi din banii pe care tu i-ai plătit pe ţigări, industria tutunului a virat către bugetul de stat, doar în luna martie a acestui an 1,5 miliarde de lei. Asta în condiţiile în care, la noi în ţară sunt 4,2 de milioane de adulţi fumători. Iar 16 % dintre aceştia fumează ţigări mentolate.
 
Iar retragerea tigărilor mentol de pe piaţă a fost îngreunată de starea de urgenţă şi acum de cea de alertă, pentru că dacă unele magazine au fost închise producătorilor le este mai greu să îşi recupereze marfa din magazine. Reprezentanţii aceleiaşi companii susţin că perioada în care ar putea să retragă pachetele ar trebui extinsă cu câteva săptămâni, mai ales în situaţia în care va fi solicitată returnarea accizelor plătite la buget pentru produsele retrase de pe piaţă ca efect al legii.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici