VIDEO | Incident diplomatic la Constanţa: Adjunctul ambasadorului SUA a fost coborât de pe o scenă de către consulul Turciei

Adjunctul ambasadorului SUA la Bucureşti, Abigail Rupp, a fost coborâtă de pe scenă de consulul Turciei la Constanţa, în momentul în care se pregătea să rostească un discurs despre libertatea religioasă. „Este regretabil”, spun reprezentanţii ambasadei SUA. De asemenea, Consulatul Republicii Turcia a reacţionat la incidentul diplomatic: „Discursul unui reprezentant al Ambasadei SUA nu era prevăzut”.

4189 afișări
Imaginea articolului VIDEO | Incident diplomatic la Constanţa: Adjunctul ambasadorului SUA a fost coborât de pe o scenă de către consulul Turciei

Foto: captură din video

Incidentul diplomatic a avut loc la Constanţa, în cadrul simpozionului „Săptămâna Naşterii Profetului Muhammed”, eveniment organizat de Muftiatul Cultului Musulman din România, în colaborare cu Ataşatul pentru Servicii Religioase şi Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa.

Prezent la eveniment, adjunctul Ambasadei SUA s-a urcat pe scenă pentru a-şi susţine discursul, moment în care consulul Turciei la Constanţa s-a apropiat şi i-a spus că discursul nu este în program.

După câteva clipe de confuzie, diplomatul american a mulţumit sălii „pentru ospitalitate” şi a coborât de pe scenă.

Reprezentanţii ambasadei SUA au declarat pentru MEDIAFAX că „este regretabil faptul că reprezentanţii Guvernului turc au obiectat în mod public faţă de rolul unui înalt reprezentant al SUA”.

„Statele Unite ale Americii consideră că libertatea religioasă este un drept universal al omului şi stă la baza protecţiei celorlalte drepturi inalienabile, incluzând libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Susţinem libertatea religioasă şi de credinţă în întreaga lume şi depunem eforturi pentru a demonstra angajamentul nostru pentru protejarea minorităţilor religioase oricând este posibil. Este regretabil faptul că reprezentanţii Guvernului turc au obiectat în mod public faţă de rolul unui înalt reprezentant al SUA şi au împiedicat-o să vorbească la un eveniment care sărbătorea valorile de libertate religioasă şi diversitate pe care le împărtăşim în România”, susţine Ambasada SUA la Bucureşti.

La evenimentul de la Constanţa a participat şi Ministrul secretar de stat pentru Culte Victor Opaschi.

Reacţia Consulatului Turciei după incidentul diplomatic

Potrivit Consulatului Turciei, reprezentantul american nu a fost invitat la eveniment.

„Potrivit Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa şi Biroului Ataşatului pe Servicii de Religie, participarea la acţiunea prilejuită de Săptămâna Naşterii Profetului şi susţinerea unui discurs de către un reprezentant al Ambasadei SUA la Bucureşti nu erau prevăzute. Din acest motiv, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, dl. Turan, i-a explicat politicos situaţia reprezentantei Ambasadei SUA la Bucureşti, a rugat-o să fie înţelegătoare şi să nu îşi susţină discursul. Reprezentanta Ambasadei SUA la Bucureşti a înţeles situaţia, nu şi-a susţinut discursul şi a coborât de pe scenă, iar domnul consul general i-a mulţumit pentru înţelegere”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Consulatului general al Republicii Turcia la Constanţa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici