Indemnizaţiile persoanelor persecutate politic de regimul comunist vor fi majorate cu 90%

Indemnizaţiile acordate persoanelor persecutate din motive politice de regimul comunist, precum şi cele alocate prizonierilor de război şi deportaţilor în străinătate vor fi majorate cu 90%, a anunţat, miercuri, ministrul Muncii, Paul Păcuraru.

16 afișări
Imaginea articolului Indemnizaţiile persoanelor persecutate politic de regimul comunist vor fi majorate cu 90%

Indemnizaţiile persoanelor persecutate politic de regimul comunist vor fi majorate cu 90%

Pentru fiecare fiecare an de detenţie, strămutare în alte localităţi, deportare sau prizonierat va fi plătit 200 lei, iar pentru fiecare an de internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau de stabilire a domiciliului obligatoriu va fi plătit 100 lei.

Soţul (soţia) celui decedat, din categoria persoanelor dispărute în timpul detenţiei, internate abuziv în spitale de psihiatrie, deportate sau prizonieri, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 200 lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.

Indemnizaţiile vor fi majorate pe baza unui proiect de lege, aprobat de Guvern, care modifică Decretul-lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

"Începând cu 1 iulie 2008, când va intra în vigoare noua lege, dacă va fi adoptată de Parlament, alocaţiile vor fi aproape duble pentru fiecare beneficiar", a spus Păcuraru.

De prevederile decretului-lege beneficiază aproximativ 68.500 de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici