Indignare în Slovacia. Guvernul vrea să majoreze TVA-ul pentru cărţi deoarece sunt citite de oamenii bogaţi

Planurile guvernului Slovaciei de a creşte taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru cărţi de la 10% la 23% au stârnit critici din partea editurilor, a opoziţiei politice şi a studenţilor din ţară.

Urmărește
170 afișări
Imaginea articolului Indignare în Slovacia. Guvernul vrea să majoreze TVA-ul pentru cărţi deoarece sunt citite de oamenii bogaţi

„Conform analizei noastre, cărţile sunt achiziţionate în principal de segmentele mai înstărite ale populaţiei, astfel încât acestea vor avea cota cea mai ridicată de TVA”, a declarat ministrul de Finanţe Ladislav Kamenický, declanşând un val de indignare pe reţelele de socializare, conform Politico.

Cu toate acestea, Asociaţia Editorilor şi Librarilor Slovaci a declarat că sondajele din Slovacia au arătat în mod constant că oamenii din clasa de mijloc sunt principalii cumpărători de cărţi.

„În acelaşi timp, există surprinzător de mulţi cumpărători chiar şi în rândul pensionarilor şi al persoanelor cu venituri mai mici. Fiecare obstacol pe care statul îl pune în calea publicării şi vânzării de cărţi se reflectă într-un număr mai mic de cărţi publicate, cumpărate şi, prin urmare, citite”, a transmis asociaţia.

Ulterior, Kamenický a susţinut că declaraţia sa a fost interpretată greşit şi a declarat că doreşte ca societatea slovacă să fie cât mai educată posibil, menţionând că a propus reducerea cotei TVA pentru manualele şcolare de la 10% la 5%.

Măsurile fac parte dintr-un pachet introdus săptămâna aceasta de guvernul premierului Robert Fico şi care conţine 17 măsuri pentru a aborda deficitul bugetar excesiv al Slovaciei, care se preconizează că va ajunge la 6% din produsul intern brut (PIB) în 2024.

Cabinetul a propus reducerea deficitului la 4,7 % din PIB anul viitor, într-o oarecare măsură prin creşterea de TVA, afectând în principal antreprenorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici