Infrastructura pentru primele trenuri pe hidrogen din România, în proiect. Oraşele în care vor circula

Primele trenuri pe hidrogen din România vor circula, printre altele, spre Piteşti, Curtea de Argeş, Târgovişte şi Craiova, spune ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Infrastructură încă nu există, dar e „în proiect”.

2044 afișări
Imaginea articolului Infrastructura pentru primele trenuri pe hidrogen din România, în proiect. Oraşele în care vor circula

Infrastructura pentru primele trenuri pe hidrogen din România, în proiect. Oraşele în care vor circula

Grindeanu a fost întrebat, luni seara, despre achiziţia celor 12 automotoare şi pe ce rute vor circula.

„Finanţarea e din PNRR, aproape un miliard de euro şi rutele sunt spre aeroport (Otopeni - n.r.), spre Piteşti, Curtea de Argeş, Târgovişte şi Craiova şi mai este tren cu hidrogen în zona Banatului, spre Reşiţa”, a răspuns ministrul Transporturilor.

Întrebat, mai departe, la Antena 3, dacă avem deja infrastructura pentru aceste trenuri, Grindeanu a răspuns că nu: „sunt în proiect şi sunt finanţate prin PNRR. S-a trecut de etapa importantă de avizare în Comitetul Tehnico - Economic al Ministerului Transporturilor”.

Ministerul Transporturilor a avizat achiziţia a 12 trenuri cu hidrogen.

Mai devreme, Irinel Scrioşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, anunţa că au fost avizaţi indicatorii de investiţie pentru achiziţia primelor trenuri nepoluante pe hidrogen.

„Proiectul pilot, implementat prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară, vizează achiziţia a 12automotoare de 160 de locuri, precum şi servicii de întreţinere şi reparaţii a vehiculelor şi alimentare cu hidrogen, pe termen lung. Proiectul pilot privind utilizarea automotoarelor în tracţiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, în cadrul obligaţiei de serviciu public de transport feroviar de călători pe liniile CF neelectrificate va deservi prin servicii cu frecvenţă ridicată rutele din nordul Municipiului Bucureşti şi judeţul Ilfov, în conexiune cu judeţele învecinate Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu. Datorită fiabilităţii noilor vehicule trenurile vor ajunge şi până în judeţele Olt şi Dolj.

Astfel, noile trenuri pe hidrogen vor asigura:

  • Trenuri la 30 de minute între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni
  • Trenuri la 30 de minute între Gara de Nord – Chitila – Săbăreni şi Titu
  • Trenuri la o oră între Bucureşti - Găeşti - Piteşti
  • Trenuri la o oră între Bucureşti şi Târgovişte
  • 4 trenuri pe zi între Bucureşti – Slatina - Craiova prin Piteşti

Trenurile vor permite îmbarcarea cu bicicleta şi accesul facil pentru persoanele cu dizabilităţi”, scria Irinel Scrioşteanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici