Iniţiativă: Exploatarea pădurilor să fie condiţionată de execuţia de lucrări de regenerare

Exploatarea forestieră ar putea fi condiţionată de realizarea unor lucrări de regenerare a pădurii şi vor fi plantaţi cu zece la sută mai mulţi arbori decât cei tăiaţi, potrivit unei iniţiative legislative depuse de un senator, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1137 afișări
Imaginea articolului Iniţiativă: Exploatarea pădurilor să fie condiţionată de execuţia de lucrări de regenerare

Iniţiativă: Exploatarea pădurilor să fie condiţionată de execuţia de lucrări de regenerare

Senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu, a depus o iniţiativă legislativă prin care exploatarea pădurii este condiţionată de execuţia de lucrări de regenerare a pădurii, care să fie realizate într-un timp scurt, dar să fie plantaţi cu zece la sută mai mulţi arbori decât cei tăiaţi.

Potrivit iniţiativei, exploatarea forestieră este condiţionată de realizarea de lucrări de regenerare a pădurii, inclusiv de reconstrucţie ecologică sau completare a regenerărilor naturale.

În ceea ce priveşte tăierile rase, acestea se pot aproba doar după depunerea unui proiect de regenerare, dar şi pentru plantarea unui număr cu cel puţin 10 la sută mai mare decât cel al arborilor taiaţi sau efectuarea de lucrări de plantare pe o suprafaţă egală cu cel puţin 10 la sută din cea de pe care urmează a se efectua tăieri rase, pe terenuri puse la dispoziţie, cu titlu gratuit, cu acest scop, de ocoalele silvice.

Mai mult, lucrările de regenerare artificială şi de completare a regenerărilor naturale se vor executa în termen de cel mult două sezoane de vegetaţie de la tăierea unică sau definitivă, fiind obligatorie executarea acestora în proporţie de cel puţin 50% în termen de şase luni de la terminarea lucrărilor de exploatare.

Dacă proprietarul pădurii nu îndeplineşte aceste obligaţii, autoritatea publică din silvicultură va asigura lucrările, iar costul acestor lucrări se vor recupera de la proprietari.

În expunerea de motive, senatorul Ovidiu Donţu arată că a introdus obligativitatea prezentării unui proiect care să prevadă lucrările de regenerare a suprafeţelor tăiate la ras în anumite situaţii, plantarea, într-o perioadă mai scurtă de timp, a unui număr mai mare de arbori decât cei tăiaţi şi că propune, în acelaşi timp, şi depunerea unei garanţii financiare care să asigure că aceste operaţiuni se vor şi realiza, urmărindu-se o mai mare responsabilizare a proprietarilor de păduri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici