Inspecţia Muncii anchetează cazul exploziei de la Gheorgheni

Inspecţia Muncii a demarat o anchetă în cazul exploziei de sâmbătă, de la Gheorgheni, însă rezultatele vor putea fi cunoscute numai după finalizarea expertizei de specialitate, realizată de Institutul Naţional de Medii Explozive, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ministrul Muncii, Paul Păcuraru.

74 afișări
Imaginea articolului Inspecţia Muncii anchetează cazul exploziei de la Gheorgheni

Inspecţia Muncii anchetează cazul exploziei de la Gheorgheni (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, a precizat că Inspecţia Muncii a demarat o anchetă, în baza articolului 29 din Legea 319 din 2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, care prevede obligativitatea cercetării evenimentelor în cazul accidentelor colective, generate de unele evenimente deosebite, precum avariile sau exploziile.

Ancheta nu va putea fi finalizată până nu vor fi stabilite cauzele care au dus la producerea exploziei, acest lucru urmând să fie stabilit printr-o expertiză tehnică, realizată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitatea Minieră şi Protecţie Antiexplozivă INSEMEX.

Un număr de 23 de persoane au fost rănite, sâmbătă dimineaţă, într-o explozie, urmată de un incendiu, la o fabrică de prelucrare a lemnului din municipiul Gheorgheni.

Explozia s-a produs la ora 8.15, la un uscător de rumeguş, după ce doi muncitori au deschis uşa unui siloz de rumeguş de la societatea de prelucrare a lemnului Transilvania Industry. Pompierii harghiteni au sosit la faţa locului în patru minute şi au reuşit să stingă incendiul, care s-a manifestat pe o suprafaţă de 25 - 30 de metri pătraţi, în aproximativ un sfert de oră.

Din primele cercetări a reieşit că explozia s-a produs, posibil, din cauza unei scântei în camera în care funcţiona aparatul de uscare a rumeguşului, în momentul în care doi muncitori au deschis uşa silozului unde se afla acesta. Potrivit specialiştilor, este ştiut că, în anumite condiţii de temperatură şi umiditate, rumeguşul reacţionează la fel de violent ca praful de puşcă.

Iniţial, răniţii au fost transportaţi cu maşinile patronului fabricii la spitalul din Gheorgheni. Ulterior, zece dintre răniţi au fost aduşi, sâmbătă seară, la Bucureşti şi au fost internaţi la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, la Spitalul Floreasca şi la "Bagdasar Arseni".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici