Inspector antifraudă din Constanţa, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare pentru luare de mită

Un inspector antifraudă din Constanţa a fost condamnat, definitiv, la şapte ani şi două luni de închisoare, cu executare, după ce Curtea de Apel Constanţa a admis recursul înaintat de procurori şi a majorat pedeapsa cu un an şi patru luni, transmite corespondnetul MEDIAFAX.

1387 afișări
Imaginea articolului Inspector antifraudă din Constanţa, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare pentru luare de mită

Inspector antifraudă din Constanţa, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare pentru luare de mită

Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au admis, luni, apelul declarat de Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Constanţa, care îl condamnase pe Dumitru Adrian Popa la cinci ani şi opt luni de închisoare, cu executare, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, după ce fusese prins în flagrant în timp ce primea bani de la un om de afaceri, prin intermediar, ca să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu.

Rejudecând, Curtea de Apel l-a condamnat pe Popa la patru pedepse cu închisoarea pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, pe care le-a contopit cu pedeapsa de trei ani de închisoare aplicată de prima instanţă pentru infracţiunea de trafic de influenţă. Instanţa a aplicat pedeapsa cea mai grea, de trei ani şi şase luni închisoare, la care s-a adăugat un spor de trei ani şi opt luni de închisoare, reprezentând un spor de o treime din totalul de 11 ani de închisoare al celorlalte pedepse. În final, Dumitru Adrian Popa trebuie să execute pedeapsa principală rezultantă de şapte ani şi două luni închisoare, în regim de detenţie. Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.

Cel de-al doilea inculpat din dosar, Florin Zarughevici, a rămas cu condamnarea la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită. Pe parcursul termenului de supraveghere, acesta a fost obligat să presteze 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei sau Consiliului Local Năvodari.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii constănţeni, în perioada iulie - septembrie 2015, Dumitru Adrian Popa, în calitate de inspector antifraudă în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală - Direcţia regională Antifraudă Fiscală 2 Constanţa, a pretins şi a primit de la mai mulţi oameni de afaceri suma totală de 13.000 de lei, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu care decurgeau din funcţia deţinută, privind rezultatele unor controale efectuate la firmele acestora.

De asemenea, în aceeaşi calitate şi în aceleaşi circumstanţe, Popa a pretins de la administratorul unei alte societăţi comerciale, prin intermediul lui Florin Zarughevici, suma de 3.000 de euro. La data de 03 septembrie, Dumitru Adrian Popa a primit banii de la omul de afaceri, prin acelaşi intermediar, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

„Suma de bani remisă iniţial de omul de afaceri lui Florin Zarughevici, care a negociat cuantumul mitei pretinse de Dumitru Adrian Popa şi condiţiile de loc şi timp în care avea să fie plătită, a fost de 5.000 euro. Ulterior Florin Zarughevici şi-a oprit 2.000 de euro, iar restul i-a predat inspectorului antifraudă”, se precizează într-un comunicat al DNA.

La data de 03 septembrie, dar şi anterior acestui moment, Dumitru Adrian Popa a pretins de la un om de afaceri mai multe sume de bani, pentru ca uzând de influenţa pe care o avea asupra funcţionarilor ANAF, să îi determine să adopte o soluţie favorabilă într-un dosar privind insolvenţa unei firme administrată de omul de afaceri, deschis din cauza unei datorii de peste 500.000 de lei pe care societatea o avea faţă de bugetul de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici