Instanţa a respins contestaţia privind legalitatea triplării taxei auto

Curtea de Apel Bucureşti a respins, marţi, contestaţia Consiliul Superior al Comisariatului pentru Societate Civilă, care ceruse anularea Ordonanţei de Urgenţă 208/2008 privind triplarea taxei auto, act normativ abrogat între timp.

60 afișări
Imaginea articolului Instanţa a respins contestaţia privind legalitatea triplării taxei auto

Instanţa a respins contestaţia privind legalitatea triplării taxei auto

Curtea de Apel Bucureşti a respins ca inadmisibilă acţiunea ONG-ului. Sentinţa poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă.

Actul normativ contestat a fost abrogat de Guvern la sfârşitul anului trecut, o decizie în privinţa taxei auto urmând să fie luată de Guvern în februarie anul acesta, prin ordonanţă de urgenţă. Prin aceeaşi ordonanaţă va fi reglementată şi situaţia persoanelor care au achiziţionat maşini cu puţin înainte de 15 decembrie 2008 şi care nu ştiau că la această dată taxa va fi triplată

Consiliul Superior al Comisariatului pentru Societatea Civilă a contestat triplarea taxei auto deoarece a considerat că Guvernul a încălcat dispoziţiile articolului 95 al Tratatului Comunităţii Economice Europene (CEE) şi articolele 16, 21 şi 44 din Constituţie, precum şi dispoziţiile legislaţiei comunitare, pentru faptul că taxele impuse prin dispoziţiile OUG 208 "exced valoarea reziduală a autoturismelor second-hand".

De altfel, reprezentanţii organizaţiei au solicitat un punct de vedere oficial din partea Comisiei Europene pe această chestiune de drept.

În acţiunea înaintată Curţii de Apel Bucureşti, ONG-ul apreciază că stabilirea unui impozit ori stabilirea de taxe excesive lezează dreptul de proprietate al persoanei, care este garantat de articolul 44 alineatele 1 şi 2 din Constituţie, "în ceea ce priveşte eficienţa efectuării actelor de dispoziţie, scăzând valoarea produsului vandabil sub limita justei valori".

Reprezentanţii Comisariatului pentru Societatea Civilă arată că, în aceste situaţii, statul crează contribuabilului un "prejudiciu asimilabil cu cel al delictului civil".

Taxa de poluare auto a fost triplată începând din 8 decembrie, dar Guvernul a decis, pe fondul protestelor proprietarilor de vehicule programaţi la asfârşitul anului trecut la administraţiile financiare pentru plata taxei de înmatriculare, să amâne majorarea sumei de plată până la 15 decembrie 2008, dată anunţată de altfel iniţial pentru introducerea noilor valori.

Citeşte şi

CE a constatat că ordonanţa de triplare a taxei auto încalcă legislaţia UE

Taxa auto ar putea fi redusă la înmatriculare şi plătită anual

Sute de şoferi protestează faţă de triplarea taxei auto (Video)

Taxa auto a fost triplată luni, odată cu publicarea în MO

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici