Instanţa a respins contestaţia UAP la ordinul de evacuare din sediul din Capitală

Judecătoria Sectorului 1 a respins, luni seară, contestaţia formulată de Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) la ordinul de evacuare din sediul din Capitală, de pe strada Nicolae Iorga nr. 21, clădire care a fost retrocedată proprietarului.

74 afișări
Imaginea articolului Instanţa a respins contestaţia UAP la ordinul de evacuare din sediul din Capitală

Instanţa a respins contestaţia UAP la ordinul de evacuare din sediul din Capitală (Imagine: Mediafax Foto)

UAP a formulat o nouă cerere de suspendare a executării silite, însă şi aceasta a fost respinsă.

În 18 iulie, instanţa Judecătoria Sectorului 1 a respins şi cererea Uniunea Artiştilor Platici de suspendare provizorie a ordinului de evacuare a imobilului din Capitală.

Potrivit unor surse judiciare, solicitarea Uniunii Artiştilor Plastici de suspendare a ordinului de evacuare nu putea fi admisă pentru că certificatul de grefă privind dreptul de proprietate, depus de Maria Dumitrescu, proprietara imobilului din strada Nicolae Iorga nr. 21, era perfect valabil.

În 16 iulie, Uniunea Artiştilor Plastici din România a rămas fără sediul central din strada Nicolae Iorga din Bucureşti, fiind evacuată de către executorii judecătoreşti care au pus în aplicare decizia de retrocedare a clădirii în care a funcţionat uniunea.

Casa Slătineanu a fost retrocedată Mariei Dumitrescu în baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, prin Dispoziţia nr. 9678/ 27.08.2007.

Potrivit reprezentanţilor UAP, uniunea a fost înştiinţată la începutul lunii iulie de evacuarea silită, însă aceştia au încercat să încheie o înţelegere cu avocaţii pentru a putea elibera clădirea şi a-şi muta toate mobilele, arhivele şi lucrările de artă de patrimoniu pe care aceasta le adăpostea.

Potrit UAP, proprietarul clădirii din strada Nicolae Iorga nr. 21 solicită Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC) o sumă de şapte milioane de euro pentru vânzarea imobilului.

În acest sens, în data de 14 iulie a fost depusă o ofertă la sediul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti, însă ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, spunea la acea dată că nu are această sumă "uriaşă" pentru cumpărarea clădirii. Avocatul proprietarei nu a confirmat depunerea acestei oferte.

MCC a găsit o soluţie pentru desfăşurarea activităţii UAP - patru spaţii în Casa Presei Libere şi o clădire de pe Lipscani - dar membrii UAP nu sunt mulţumiţi.

Potrivit lui Dumitru Şerban, după evacuare, arhivele datând din 1920 şi sute de lucrări de artă aflate în patrimoniul Uniunii vor fi răspândite prin galeriile din Bucureşti, care vor fi astfel transformate în depozite, precum şi într-o serie de camere dezafectate ale Combinatului Fondului Plastic.

De asemenea, din totalul de 380 de studiouri de creaţie deţinute de UAP în anul 1990, în 2008 au mai rămas un număr de 213 locaţii, în timp ce numărul galeriilor a scăzut de la 28 la 14.

UAP este o organizaţie profesională, neguvernamentală, apolitică, fără scop lucrativ sau patrimonial, constituită din creatori în domeniul artelor plastice.

Acesta are în componenţa sa filiale de creaţie teritoriale, având ca misiune reprezentarea intereselor profesionale şi sociale ale membrilor săi, persoane fizice şi persoane juridice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici