Instanţa supremă, aşteptată să pronunţe miercuri o decizie definitivă în dosarul CET Govora. DNA a cerut pentru Dan Şova o pedeapsă de nouă ani de închisoare cu executare

Instanţa supremă este aşteptată să pronunţe, miercuri, o soluţie definitivă în dosarul CET Govora, în care fostul senator Dan Şova este acuzat de trafic de influenţă. La ultimul termen, DNA a cerut, pentru Dan Şova, o pedeapsă de nouă ani de închisoare cu executare.

745 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă, aşteptată să pronunţe miercuri o decizie definitivă în dosarul CET Govora. DNA a cerut pentru Dan Şova o pedeapsă de nouă ani de închisoare cu executare

Instanţa supremă, aşteptată să pronunţe miercuri o decizie definitivă în dosarul CET Govora, în care fostul senator Dan Şova este acuzat de trafic de influenţă

DNA a cerut, la ultimul termen al procesului în dosarul CET Govora de la ÎCCJ, pedeapsa de nouă ani de închisoare cu executare pentru Dan Şova deoarece, aşa cum a precizat procurorul, sentinţa de la fond este „nejustificat de blândă”.

„Referitor la Şova Dan, limitele de pedeapsă pentru trafic de influenţă sunt de la 2 ani şi 8 luni, la 9 ani şi 4 luni. Pedeapsa de la fond este în limitele speciale, însă este nejustificat de blândă. Pregătirea lui Dan Şova impunea o conduită în respectul legii, nu în dispreţul ei. A început activitatea infracţională la sfârşitul lui 2011, când a pretins bani în schimbul intervenţiei la Mihai Bălan pentru încheierea unui contract cu CET Govora, însă activitatea a continuat şi după intrarea în vigoare a noului cod, continuând să primească preţul traficului de influenţă. În ciuda probelor incontestabile, care dovedesc săvârşirea faptei, conduită procesuală a inculpatului, încercând să mute obiectul acuzaţiilor în altă direcţie, constituie un element important. Având în vedere toate aceste elemente, se impune majorarea cuantumului pedepsei, cu executare. Cuantum pentru Dan Şova: o pedeapsa orientată spre maximul special”, a spus procurorul DNA, în faţa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Decizia în acest dosar va fi definitivă. De asemenea, reprezentantul Ministerului Public a cerut pedeapsă cu executare şi pentru fostul director CET Govora, Mihai Bălan.

„Referitor la Mihai Bălan, el a recunoscut comiterea faptei, chiar dacă s-a considerat nevinovat. În raport de aceasta conduită, cuantumul pedepsei stabilit de prima instanţă este judicios, însă pentru că a ignorat dispoziţiile legale şi a acţionat discreţionar în calitate de director al unei companii de stat, a produs un prejudiciu de 1,3 milioane lei, care până acum nu a fost recuperat. Apreciem că pentru a se realiza scopul pedepsei, pentru care sancţiunea să fie corespunzătoare în raport de gravitatea faptei, se impune ca pedeapsa sa fie executată prin privare de libertate”, a mai arătat procurorul DNA.

În acest dosar, instanţa supremă l-a condamnat, în luna septembrie 2017, pe Dan Şova, la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. În aceeaşi cauză, fostul director CET Govora, Mihai Bălan, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Dan Şova şi a fostului director general al centralei de energie termică CET Govora SA Mihai Bălan, pentru trafic de influenţă şi respectiv abuz în serviciu. Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. În schimbul acestui serviciu, Şova ar fi pretins de la persoana denunţătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistenţă juridică ce urma să se încheie între CET Govora şi casa de avocatură respectivă.

În cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora şi societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora. În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012. În aceeaşi perioadă, Dan Şova a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasaţi în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puţin timp după ce societatea de avocaţi încasa banii de la CET Govora, mai spun procurorii DNA.

În luna decembrie 2012, contractul de asistenţă juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme Mihai Bălan nu mai ocupa funcţia de director general al CET Govora. În luna martie 2013 Mihai Bălan a revenit în funcţia de director general al CET Govora. În cursul lunii mai 2013, între CET Govora reprezentată de Mihai Bălan şi aceeaşi societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.

În cea de-a doua perioadă contractuală, Dan Şova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, potrivit DNA. Sursa citată a mai arătat că din probele administrate a rezultat că cea mai mare parte a banilor primiţi de Dan Şova au fost folosiţi pentru plata unui imobil cumpărat în Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici