Instanţa supremă l-a achitat DEFINITIV pe Călin Popescu Tăriceanu în dosarul în care era acuzat de mărturie mincinoasă/ Tăriceanu: Decizia nu poate decât să mă bucure, dar bucuria mea este parţială

Magistraţii instanţei supreme au decis, luni seară, să-l achite pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul în care a fost acuzat de DNA de mărturie mincinoasă, fiind menţinută, astfel, decizia din prima instanţă. Decizia este definitivă.

5738 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă l-a achitat DEFINITIV pe Călin Popescu Tăriceanu în dosarul în care era acuzat de mărturie mincinoasă/ Tăriceanu: Decizia nu poate decât să mă bucure, dar bucuria mea este parţială

Instanţa supremă l-a achitat pe Tăriceanu în dosarul de mărturie mincinoasă. Decizia e definitivă

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au achitat, luni seară, pe Călin Popescu Tăriceanu, fiind menţinută decizia din prima instanţă. A existat o opinie separată, în sensul rejudecării cauzei.

În acest dosar, Tăriceanu a fost achitat, în mai 2018, în primă instanţă.

În 2016, procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată pe Călin Popescu Tăriceanu pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, dosarul având legătură cu declaraţiile pe care acesta le-a dat în cauza privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.

Este vorba despre declaraţia pe care a dat-o la DNA Braşov la data de 15 aprilie 2016, în care "a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre: - retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), - implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare, - actele de vânzare–cumpărare vizând aceste bunuri", a anunţat, la acea vreme, DNA, printr-un comunicat de presă.

Potrivit procurorilor, Călin Popescu Tăriceanu "a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu relaţia avută cu inculpaţii Tal Silberstein, Andronic Dan Cătălin şi Truică Remus, în contextul menţionat mai sus, întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate mai sus şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate".

Tăriceanu: Decizia nu poate decât să mă bucure, dar bucuria mea este parţială

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni seara, după ce instanţa supremă l-a achitat în dosarul de mărturie mincinoasă că decizia nu poate decât să-l bucure, însă bucuria sa este parţială. El a mai spus că a fost supus unei presiuni publice uriaşe.

”Sigur că o astfel de decizie nu poate decât să mă bucure, dar bucuria mea este parţială, pentru că într-adevăr după avatarurile prin care am trecut începând din 2015 - purtat la parchet, purtat în instanţă, cu o presiune publică uriaşă asupra mea, care i-a afectat pe toţi cei din jurul meu, tot acest calvar astăzi s-a încheiat. Bucuria mea este umbrită de faptul că ştiu că foarte mulţi alţi oameni care au fost sau sunt în aceeaşi situaţie cu mine nu şi-au încheiat încă procesele”, a declarat la Antena 3 Călin Popescu Tăriceanu.

El l-a dat ca exemplu pe Dan Radu Ruşanu, ”care şi-a văzut toată cariera profesională şi politică distrusă”.

”Nu pot să nu mă gândesc câte nedreptăţi s-au întâmplat, câte abuzuri au avut loc, ce tragedie s-a aşternut peste România, pentru că toate aceste lucruri au contribuit într-o măsură importantă la degradarea percepţiei despre ţara noastră şi în rândul românilor”, a adăugat Tăriceanu.

ALDE: Decizia arată că avem judecători care acţionează independent şi rezistă la presiunile existente

 

ALDE susţine că decizia Instanţei supreme, care l-a achitat în dosarul de mărturie mincinoasă pe Călin Popescu Tăriceanu, arată că mai sunt judecători care acţionează independent şi rezistă la presiunile existente şi întreabă cine răspunde că liderul partidului a fost denigrat.

”Decizia în cazul preşedintelui ALDE Călin Popescu-Tăriceanu arată că avem judecători care acţionează independent şi rezistă la presiunile existente”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a formaţiunii condusă de Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit sursei citate, judecătorii au confirmat nevinovăţia lui Călin Popescu-Tăriceanu.

”Cine va răspunde pentru cei 4 ani în care Călin Popescu-Tăriceanu a fost denigrat, imaginea i-a fost afectată, familia a trebuit să suporte oprobiul unei părţi a societăţii, doar pentru că i s-a pus, în mod nedrept, eticheta de „penal”? Indiferent de presiunile care vor exista, de ameninţările continue la adresa lui Călin Popescu-Tăriceanu, sau a ALDE, îi asigurăm pe românii care au încredere în noi că vom continua să milităm pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor, pentru eliminarea abuzurilor din justiţia din România”, se mai arată în postarea ALDE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici