Institutul Inimii de la Târgu Mureş, redeschis în clădirea pe care a ocupat-o până la desfiinţare

Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din Târgu Mureş va funcţiona, după ce va fi redeschis, în clădirea pe care a ocupat-o până la desfiinţare, aflată în Spitalul Clinic de Urgenţă, au stabilit, miercuri, consilierii judeţeni din Mureş.

1892 afișări
Imaginea articolului Institutul Inimii de la Târgu Mureş, redeschis în clădirea pe care a ocupat-o până la desfiinţare

Institutul Inimii de la Târgu Mureş, redeschis în clădirea pe care a ocupat-o până la desfiinţare (Imagine: Vakarcs Lorand/Mediafax Foto)

Consilierii judeţeni din Mureş au aprobat, miercuri, într-o şedinţă extraordinară, cu 23 de voturi "pentru", o hotărâre privind sediul în care va fi reînfiinţat Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, în condiţiile în care, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, era nevoie de o majoritate de două treimi, respectiv 22 de voturi.

Potrivit expunerii de motive care a însoţit proiectul de hotărâre, Ministerul Sănătăţii a solicitat CJ Mureş să încuviinţeze stabilirea sediului IBCvT Târgu Mureş în imobilul în care acesta funcţionase înainte de desfiinţare, aflat în domeniul public al judeţului Mureş şi în administrarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Consilierii judeţeni PDL au declarat iniţial că vor vota împotriva proiectului, deoarece, dacă se reînfiinţează IBCvT, SCJU Târgu Mureş va pierde la evaluare, deoarece nu se va mai ocupa de bolile cardiovasculare.

Şedinţa extraordinară a început cu o întârziere de o jumătate de o oră, după care preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, a anunţat şi o amânare de un sfert de oră, pentru a putea ajunge şi alţi consilieri judeţeni.

Ulterior, aleşii PDL au părăsit sala, nemulţumiţi că începerea şedinţei a fost amânată.

Ciprian Dobre a declarat, ulterior, că a amânat începerea şedinţei întrucât nu exista cvorumul necesar pentru şedinţă, deoarece întârziau câţiva consilieri judeţeni, iar la observaţia că tabela electronică afişa 26 de consilieri prezenţi, acesta a răspuns: "de 22 de voturi aveam nevoie şi am obţinut 23".

Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din Târgu Mureş şi-a pierdut, în aprilie 2011, personalitatea juridică şi a devenit secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiu, fiind în continuare funcţională.

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică în 31 mai proiectul de Hotărâre de Guvern privind reînfiinţarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

Potrivit proiectului, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş va fi redeschis ca unitate sanitară publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătăţii, conducerea fiind asigurată de un manager şi un comitet director.

În urmă cu câteva zile ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că proiectul de Hotărâre de Guvern privind IBCvT va fi discutat de Executiv.

Victor Zota, coordonator naţional de transplant, declara pentru MEDIAFAX că nu înţelege nici acum de ce la Târgu Mureş nu s-a mai făcut transplant cardiac în ultimii ani, întrucât centrul avea acreditare din 2011.

"Nu ştiu dacă problema transplantului de cord de la Târgu Mureş va fi rezolvată odată ce institutul va căpăta statutul de unitate sanitară cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătăţii, în condiţiile în care atâta timp cât a fost în subordinea Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, nu a făcut nicio intervenţie de acest fel, deşi avea toate condiţiile. Când am întrebat medicii de ce nu fac transplant de cord, atât cei din Bucureşti, cât şi cei din Târgu Mureş au spus că nu au primitor eligibil cu donatorul", spunea Zota.

Preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, declara recent că, din datele sale, 55 de corduri - 20 în 2012 şi 35 în acest an - au fost irosite după desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant de la Târgu Mureş, în 2011, şi transformarea lui în clinică în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici