Internarea peste numărul de locuri şi depăşirea numărului de paturi, amendate cu până la 6.000 lei

Spitalele care internează peste numărul de locuri şi depăşesc numărul de paturi în saloane, precum şi unităţile sanitare în care nu funcţionează sistemele de încălzire şi de aer condiţionat pot fi amendate cu până la 6.000 de lei, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii.

309 afișări
Imaginea articolului Internarea peste numărul de locuri şi depăşirea numărului de paturi, amendate cu până la 6.000 lei

Internarea peste numărul de locuri şi depăşirea numărului de paturi, amendate cu până la 6.000 lei (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Propunerile sunt cuprinse în proiectul de Hotărâre de Guvern privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele legale din domeniul sănătăţii publice.

Potrivit proiectului de act normativ, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei depăşirea capacităţii unităţilor sanitare cu paturi în cazul numărului persoanelor spitalizate şi a numărului de paturi în saloane, prevăzute de normele în vigoare, cu excepţia unor situaţii deosebite.

Aceeaşi amendă va fi dată şi în cazul neasigurării, în fiecare secţie de spitalizare, a spaţiilor, circuitelor funcţionale şi a condiţiilor necesare pentru izolarea bolnavilor care reprezintă surse de boli transmisibile, precum şi a celor cu receptivitate crescută la infecţii.

De asemenea, aceeaşi sancţiune va fi dată şi în cazul neasigurării în unităţile şi în spaţiile care acordă asistenţă medicală şi socială pentru copii a spaţiului de cazare şi a condiţiilor de igienă pentru mame însoţitoare, precum şi internarea acestora în număr mai mare decât cel stabilit prin structura de paturi aprobată de Ministerul Sănătăţii.

Proiectul prevede amenzi între 3.000 şi 6.000 de lei şi în cazul neasigurării în spitale, în condiţiile stabilite prin normele de igienă în vigoare, a unei rezerve de apă pentru consum uman care să asigure necesarul pentru o perioadă de minimum 12 ore. De asemenea, aceeaşi amendă va fi dată şi pentru spitalele care nu asigură funcţionarea sistemului de încălzire şi a sistemului de aer condiţionat, în vederea asigurării confortului termic al bolnavilor, potrivit nevoilor lor specifice, dar şi pentru neefectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare şi revizuire a instalaţiilor şi echipamentelor, precum şi a lucrărilor de recondiţionare şi reparare a clădirilor unităţilor sanitare.

La aceeaşi amendă se încadrează şi neasigurarea echipamentului de protecţie complet pentru personalul medico-sanitar în conformitate cu normele în vigoare, precum şi neutilizarea acestuia, nerespectarea măsurilor speciale instituite în situaţii epidemiologice deosebite, neîntocmirea şi nerespectarea procedurilor specifice activităţii de curăţenie, dezinfecţie şi sterilizare în unităţile sanitare, neasigurarea de apă rece şi caldă distribuite prin sistem centralizat la obiectele sanitare amplasate în fiecare încăpere în care se acordă asistenţă medicală, în spaţiile de deservire sanitară a bolnavilor şi în serviciile tehnico-medicale şi gospodăreşti, neasigurarea la nivelul unităţilor sanitare a spaţiilor şi condiţiilor pentru depozitarea produselor, ustensilelor, instrumentarului, lenjeriei, echipamentului de protecţie, materialelor sanitare, medicamentelor, reactivilor aflate în stoc, conform prevederilor în vigoare sau a instrucţiunilor producătorului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici