INTERVIU | Dan Tudorache, primar Sector 1: Ideea preluării Rapidului mi-a venit vorbind cu oamenii/ Suporterii pregătesc miercuri miting la Primărie. Reacţia lichidatorului

Dan Tudorache, a emis luni, 3 iulie, ordinul de instituire a unei comisii care are misiunea de a aduce la masa tratativelor toate părţile cu un cuvânt de spus în dosarul Rapid, urmând ca în cel mai scurt timp să se înainteze către Consiliul Local o soluţie pentru preluarea acestui club.

1842 afișări
Imaginea articolului INTERVIU | Dan Tudorache, primar Sector 1: Ideea preluării Rapidului mi-a venit vorbind cu oamenii/ Suporterii pregătesc miercuri miting la Primărie. Reacţia lichidatorului

INTERVIU | Dan Tudorache, primar Sector 1: Ideea preluării Rapidului mi-a venit vorbind cu oamenii. Suporterii pregătesc miercuri miting la Primărie. Reacţia lichidatorului

Într-un interviu acordat ProSport, primarul Dan Tudorache a menţionat că a anunţat-o deja pe Gabriela Firea, primarul general al Bucureştiului, pentru a nu exista o concurenţă, în preluarea brandului, cu FC Voluntari, club care-şi manifestase şi el interesul luna trecută. Gabriela Firea este soţia primarului din Voluntari, Florentin Pandele. Toţi cei trei edili sunt membri PSD.

Un alt element foarte important este faptul că primarul este foarte decis să finalizeze acest proiect, chiar dacă acum nu îi este clar cât va costa. Totul se desfăşoară contracronometru.

Lichidatorul, sunat de un necunoscut din partea Primăriei

Totuşi, lucrurile au decurs, în acest caz, destul de neobişnuit. Lichidatorul judiciar al Rapidului, Mihai Florea, a dezvăluit pentru ProSport că a fost sunat de o persoană necunoscută care s-a interesat de situaţia brandului. „Am întrebat dacă este interesată ca persoană fizică şi mi-a spus că nu, că se interesează pentru Primăria Sectorului 1. Dar a fost o discuţie neoficială la telefon, repet că nu cunoşteam persoana respectivă. Nimic scris, nimic clar“, a precizat Mihai Florea. Acest mod de abordare destul de ciudat pentru o instituţie a statului a fost confirmat, pentru ProSport, chiar de primarul Tudorache.

Un alt element extrem de important în întreaga poveste este acela că, potrivit celor spuse de lichidatorul Mihai Florea pentru ProSport, creditorii Rapidului pot renunţa la licitaţie şi recurge la vânzarea brandului şi a mărcilor prin negociere directă. Acest lucru ar urgenta procesul de preluare de către autorităţile publice, însă ar face întreaga afacere mult mai puţin transparent.

În acest timp, suporterii rapidişti par să se mobilizeze. Pe internet circulă un afiş care îi îndeamnă pe fani ca miercuri, ora 17:00, să se prezinte în faţa Primăriei Sectorului 1.

La şedinţa Consiliului Local desfăşurată vinerea trecută, consilierii PNL şi USR au respins propunerea primarului Tudorache de a înfiinţa o comisie de negociere cu reprezentanţii legali ai Rapidului. Clotilde Armand, consilieră USR, a explicat că proiectul a fost trimis în dropbox cu 22 de minute înaintea şedinţei şi consilierii n-au vrut să voteze fără să ştie ce scrie în documente. Din cei 25 de participanţi la şedinţa Consiliului Local, cei 12 reprezentanţi PSD au votat pentru, iar cei 13 reprezentanţi USR şi PNL s-au abţinut.

Finanţarea Rapidului nu se va putea face, însă, fără aprobarea clară a Consiliului Local al Primăriei Sectorului 1.

ProSport: Domnule Tudorache, are loc miercuri o nouă şedinţă a Consiliului Local, pentru a se discuta iar chestiunea Rapidului?

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1: Nu. Această temă s-a închis. Adică s-a închis discuţia referitor la acea comisie. Am făcut dispoziţie de primar, deci... Merg mai departe.

Mergeţi mai departe.
Da. Comisia este făcută, mergem la negocieri. La discuţii.

„Au fost doar tatonări până acum. Discuţii la telefon şi între patru ochi. Neoficiale“

Am vorbit cu domnul Florea, lichidatorul judicar al Rapidului. Mi-a spus că a fost contactat neoficial.
Da.

Cineva i-a spus că ar suna din partea Primăriei Sectorului 1. Dar nimic concret.
Scris, nu. Păi, n-aveam cum. Din moment ce astăzi am făcut dispoziţia de primar, logic... Au fost doar tatonări până acum. Au fost discuţii la telefon şi între patru ochi… Discuţii au fost, dar neoficiale.

Dumneavoastră aţi făcut câteva afirmaţii neclare, din punctul meu de vedere.
Spuneţi, vă rog.

Spuneaţi că sunt trei entităţi Rapid...
Aşa le ştiu eu. Dacă sunt mai multe, comisia discută cu toţi.

Eu ştiu că UFC Rapid, invocată de dumneavoastră, nu mai există de foarte mult timp.
Atunci, nu mai vorbesc! Eu... Ce ştiam. Dar comisia e cea care hotărăşte şi va veni în faţa Consiliului Local cu o propunere bătută în cuie.

„De la cetăţeni a venit. La solicitarea lor“

Înţeleg. Ideea de unde a venit? Sau cine a fost cu brief-ul înaintat dumneavoastră?
Deci, mergând pe stradă, eu, ca şi primar, lumea mă întreabă: Domnule, dar cu Rapidul… Pe lângă multe alte probleme. Deci, de la cetăţeni a venit. La solicitarea lor.

De la cetăţeni a venit şi este iniţiativa dumneavoastră.
Da, da. 

Current item ID -16552128
Title172 characters 23 words
Description287 characters 51 words
Teaser
Pages
Page
1
 
Details8215 characters 1344 words

Am vrut, iniţial, să fie iniţiativa Consiliului (n.r. – Local). Din cauza asta am mers şi am intrat vineri în şedinţa de Consiliu cu acea comisie. Dar, dacă unele partide consideră că... Mai bine aşa, să atace orice hotărâre a primarului...

Am înţeles de la dânşii că a fost foarte din scurt, le-aţi dat subiectul ăsta cu 20 de minute înainte...
E... Da, dar am vorbit personal cu ei că o să intru. Adică... Ăsta e un pretext.

E un pretext.
Da, e un pretext. Bineînţeles. Când vor să pice ceva, găsesc un pretext. Că aveam freza pe partea dreaptă.

Discuţia o veţi avea cu reprezentanţii societăţii FC Rapid care este în faliment sau veţi discuta şi cu cei care...
Cu lichidatorul, cu toţi. Îi căutăm pe toţi cei care... Noi, de fapt, ce vrem? Vrem ca toţi care îşi arogă acest nume, de Rapid, să stăm de vorbă cu ei şi să îi aducem pe toţi la aceeaşi masă, inclusiv noi. Noi să fim garantul acestei unificări. Şi...

„Nu ştiu dacă au datorii... Acum aud pentru prima dată... Ce-mi permite legea, aia fac!“

Aha. Şi sub ce formă ar urma să fie această implicare? Dumneavoastră preluaţi clubul sau doar îl finanţaţi în baza unor proiecte?
Vedem. Asta, vă daţi seama... Vedem, în urma unor discuţii. Va trebui în şedinţa din această lună să venim cu propunerea pentru Consiliu. Şi vom veni cu o propunere concretă. Vedem ce pretenţii au şi ceilalţi... Vă daţi seama. Ce vreau eu e una, ceea ce se va întâmpla, poate, e alta. Vedem la negocieri.

După ce finalizaţi discuţiile cu eventualii reprezentanţi, că şi aici sunt două entităţi, AFC Rapid, din Liga 4, şi cei de la FC Rapid, care au brandul, dar sunt în faliment. Adică ei nu mai există decât pe hârtie.
Va trebui să discut cu toate părţile.

Mai am o singură întrebare. Dumneavoastră, Primăria, puteţi finanţa o entitate care are datorii la ANAF?
(pauză lungă) Nu ştiu... Acum aud pentru prima dată... Nu ştiu... Ce-mi permite legea, aia fac! Nu ştiu ce datorii au, dacă au... Asta vom merge în şedinţa de consiliu din această lună şi...

„Dacă lungesc discuţia, ce-am făcut? Pierd un an!“

Dumneavoastră vă grăbiţi în ideea ca până la începutul noului sezon să...
Exact! Din cauza asta. Că, altfel, dacă lungesc discuţia, ce-am făcut? Pierd un an!

Da.
Adică, dacă tot vreau să ajut, hai să-i ajutăm pe oameni. Dacă se poate!

Până la cât aţi fi dispus să investiţi în povestea asta cu Rapidul?
Nu, nu m-am gândit la o sumă... Eu nu pot să spun „în povestea cu Rapid“, eu zic că „în fotbal“. Nu numai... Pentru că vreau să existe şi baze de tineret, mă refer la copii... Deci, nu e doar pentru Rapid, e pentru fotbal. Eu vreau, de exemplu, să bag în polo o sumă, să bag în scrimă o sumă, să bag în fotbal o sumă... Deci, nu clubul Rapid. Este fotbal. Pentru că aici a iscat multe, multe controverse cu clubul Rapid. Eu vreau să bag în fotbal. Dar clubul Rapid pentru că el aici s-a născut. La Atelierele Griviţa.

Da, la Atelierele Griviţa.
Exact. Eu vreau în fotbal. Că se numeşte Rapid... E OK, pentru că aşa doresc cetăţenii Sectorului 1. Dacă eu eram primar la Sectorul 5, poate nu se numea Rapid, poate se numea altfel. Pentru că acolo sunt alţi cetăţeni care susţin altă echipă de fotbal. Aşa e în Bucureşti. Fiecare Sector, cu echipa lui.

„Am anunţat-o pe doamna primar general. E normal ca un club să rămână acolo unde s-a născut, la Atelierele Griviţa“

Finanţarea operaţiunii, după ce rezolvaţi aceste discuţii, trebuie să...
Totul va fi transparent.

Va fi aprobată de Consiliul Local?
Toţi banii vor fi aprobaţi! Toţi banii care se cheltuiesc într-o primărie, că sunt pentru ADP, că sunt pentru şcoală, pentru sport, vor fi votaţi în Consiliu.

Ştiţi că şi cei de la FC Voluntari şi-au manifestat, încă de luna trecută, interesul pentru brandul Rapid? E posibil să intraţi în concurenţă cu ei.
Nu cred că vom intra… Eu am anunţat-o pe doamna primar general. Şi e normal ca un club să rămână acolo unde s-a născut: la Atelierele Griviţa, în Sectorul 1. De fapt, ăsta e interesul locuitorilor din Sectorul 1, ca Rapid să rămână aici. Că aşa, poate să se ducă... Am văzut multe cluburi de fotbal care au mers dintr-un oraş în altul, după investitor. Ceea ce nu mi se pare normal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici