Video INTERVIU Didier Philippe, vicepreşedintele firmei MBDA, specializată în producţia de sisteme de rachete: România ocupă un loc prioritar pentru companie

România ocupă un loc foarte important între priorităţile firmei MBDA, specializată în producţia de sisteme de rachete, afirmă, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, vicepreşedintele Didier Philippe.

1688 afișări

Didier Philippe, vicepreşedintele MBDA, a prezentat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX şi publicaţiei Monitorul Apărării şi Securităţii, priorităţile companiei pe piaţa din România.

Reporter Mihail Drăghici: Unde se situează România în acest moment pe harta intereselor companiei MBDA?

Didier Philippe: Cred că este pe o poziţie înaltă pe listă, colaborăm deja de mulţi ani cu Forţele Aeriene române pentru a încerca să identificăm cele mai bune soluţii în scopul atingerii cerinţelor operaţionale. În urmă cu zece ani discutam deja despre sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acţiune în beneficiul Forţelor Aeriene, ale armatei, acesta a fost principalul subiect. La acea vreme, nu exista niciun buget, astfel că discuţiile au condus la configurarea unui program integrat în sistemul aerian, iar acum devine un program aprobat de Parlament, în aşteptarea venirii bugetului, astfel că muncim mult la acest proiect în scopul propunerii unei soluţii care să nu răspundă doar cerinţelor operaţionale, ci şi dorinţei ţării de revitalizare a industriei. După cum ştiţi, România a decis să suplimenteze bugetul apărării la nivelul de 2% din PIB, din care 20-40% este pentru investiţii, sunt mulţi bani, şi este obligatoriu ca aceşti bani să nu meargă doar în afară, într-un alt stat, ci să fie folosiţi şi pentru revitalizarea industriei de profil. De aceea, am construit proiectul nostru pentru a fi implicată cât mai mult posibil industria din România. Vă amintiţi, pe 21 august, de vizita preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, am semnat un acord cu reprezentanţii industriei de profil din România, cu Romarm şi Electronica Ploieşti; de atunci lucrăm din greu cu ei pentru a conferi substanţă acestui acord în materie de transfer de tehnologie, transfer de producţie şi servicii de întreţinere pe termen lung pentru trei tipuri de rachete, evident rachete antiaeriene pentru armată, pentru Forţele Aeriene, rachete Mistral şi Mica, dar, de asemenea, cu aceleaşi tipuri de rachete pentru programul corvetelor şi pentru modernizarea fregatelor. Şi vă puteţi imagina că este un mare avantaj să aveţi aceleaşi tipuri de rachete pentru Forţele Aeriene, pentru armată, pentru Forţele Navale, şi, mai mult decât atât, aceste rachete sunt fabricate la nivel local, în România, sunt întreţinute în România. Acesta este proiectul, deci, da, pentru a vă răspunde la întrebare, România ocupă o poziţie importantă pe listă.

Reporter: Care este evaluarea dv. despre mediul de afaceri din România? Care sunt problemele şi care sunt avantajele?

Didier Philippe: Unul dintre colegii mei a venit aici pentru prima dată după 23 de ani, când am vândut sisteme Magic Forţelor Aeriene. Şi a fost foarte uimit să observe evoluţia ţării în această perioadă. România este acum o ţară modernă, numeroase ţări europene au făcut investiţii în România, printre acestea numărându-se şi Franţa. Dar există un domeniu în care nu au fost făcute investiţii şi care nu a avut buget - apărarea. Prin urmare, acum trebuie recuperat decalajul, acest lucru însemnând achiziţionarea de tehnologie, investiţiile în echipamente moderne, instruirea oamenilor. Aceste lucruri nu pot fi făcute fără două elemente: în primul rând, bani, de aceea este importantă majorarea bugetului pentru apărare, şi un partener dispus să coopereze, un partener care să nu se teamă să coopereze; după cum ştiţi, MBDA este construită prin cooperare, cooperare între companii franceze, companii britanice, companii germane, italiene, spaniole. Acest conglomerat fiind numărul doi în lume în domeniul sistemelor de rachete şi numărul unu în Europa. Aceasta este ceea ce putem oferi României - să se alăture transferului de tehnologii, transferului producţiei şi să recupereze la nivelul tuturor tehnologiilor în care nu au fost făcute investiţii în ultimii 20 de ani.

Reporter: Consideraţi România o ţară stabilă, cu un guvern stabil?

Didier Philippe: În mod evident, politica nu este domeniul meu de activitate, dar România este o democraţie europeană, cu alegeri, cu preşedinte, Guvern, miniştri, care se schimbă în funcţie de situaţia politică, alegerile sunt unul dintre avantajele sistemului democratic, deci este vorba de o democraţie europeană, schimbările sunt parte a vieţii.

Reporter: Sunteţi preocupat de unele lucruri din România, de reglementările în domeniul activităţilor de afaceri?

Didier Philippe: Noi, MBDA, am exportat sisteme în diverse ţări cu acordul guvernelor ţărilor respective, trebuie să ne adaptăm reglementărilor locale, trebuie să înţelegem, trebuie să ne situtăm cât mai aproape de dorinţele statului respectiv şi de regulile pe care vor să le aplice. Aceasta este activitatea noastră şi suntem fericiţi să o facem.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici