Întrebări sau mesaje pentru candidaţii la parlamentare, pe "manechinul uninominal" al APD

Asociaţia Pro Democraţia (APD) a adus, luni, în Piaţa Universităţii, un manechin pe care bucureştenii pot lăsa mesaje pentru candidaţii la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, iar voluntarii organizaţiei împart pliante informative privind votul uninominal.

37 afișări
Imaginea articolului Întrebări sau mesaje pentru candidaţii la parlamentare, pe "manechinul uninominal" al APD

Întrebări sau mesaje pentru candidaţii la parlamentare, pe "manechinul uninominal" al APD (Imagine: Mediafax Foto)

Bucureştenii pot lăsa pe tricoul în care este îmbrăcat "manechinul uninominal" întrebări sau mesaje pentru politicieni, potrivit unui voluntar al Asociaţiei Pro Democraţia.

Manechinul va ajunge, luni seară, la o petrecere organizată cu ocazia aniversării a 18 ani de existenţă a APD, la care vor participa reprezentaţi ai mass-media şi politicieni, iar candidaţii prezenţi vor răspunde mesajelor cetăţenilor.

În acelaşi timp, la cortul Asociaţiei Pro Democraţia din Piaţa Universităţii voluntarii împart celor care trec prin zonă pliante în care este explicată procedura de vot uninominal şi îi sfătuiesc să "nu se lase cumpăraţi" şi să voteze liber pe 30 noiembrie.

Reprezentanţii APD spun că, în ziua alegerilor, vor pune la dispoziţie şi o linie telefonică gratuită, unde pot fi făcute sesizări privind eventualele nereguli sau abuzuri de la secţiile de votare.

Totodată, reprezentanţii APD îi sfătuiesc pe cei care nu vor să dea votul niciunui candidat din colegiul lor să participe la alegeri şi să lase buletinul de vot neştampilat, acesta fiind înregistrat separat.

Potrivit Asociaţiei Pro Democraţia, prin Legea 35/2008 a fost introdus "votul alb", cunoscut ca şi "vot de protest", care le permite cetăţenilor să îşi exprime nemulţumirea faţă de candidaţii propuşi în colegiul lor.

"Astfel, la alegerile din 30 noiembrie, este suficient ca cetăţenii să lase buletinul de vot neştampilat pentru ca votul lor să fie înregistrat separat de voturile nule, transmiţând astfel un mesaj de nemulţumire faţa de oferta de candidaţi din colegiul lor", preciza APD la sfârşitul lunii octombrie.

Asociaţia Pro Democraţia, Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI) au iniţiat, în urmă cu câteva săptămâni, Acţiunea pentru un vot uninominal curat.

În cadrul acestei acţiuni au fost adunate informaţiile apărute în presă despre trecutul, afacerile, conflictele de interese şi averile celor care candidează pentru fotolii de parlamentar în scrutinul de la sfârşitul lunii noiembrie.

Reprezentanţii APD au decis, după ce le-au reverificat, să le dea publicităţii pentru o cât mai bună informare a alegătorilor din fiecare colegiu.

Astfel, marţea trecută, liderii celor trei organizaţii au prezentat numele primilor circa 130 de candidaţi găsiţi "cu probleme" în urma analizării informaţiilor publicate de presă de-a lungul timpului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici