Inundaţii puternice în mai multe judeţe din ţară (VIDEO)

Ploile abundente şi viiturile înregistrate în noaptea de sâmbătă spre duminică au afectat mai multe gospodării şi drumuri din judeţele Braşov, Suceava, Cluj, Neamţ, Harghita, Maramureş şi Buzău.

29 afișări
Imaginea articolului Inundaţii puternice în mai multe judeţe din ţară (VIDEO)

Inundaţii puternice în judeţul Braşov

Un număr de 12 maşini parcate de turişti lângă pârâul Sâmbăta din localitatea braşoveană Sâmbăta de Sus au fost luate de ape în urma ploilor abundente din noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit lui Gabriel Meşotă, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov. Totodată, la Sâmbăta de Sus au fost rupte şase podeţe din localitate, însă nu pe drumul judeţean.

Mai multe localităţi din judeţul Braşov au fost grav afectate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de inundaţii şi de viituri puternice, echipe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă intervenind pentru a evacua mai multe familii din case.

Conform ISU Braşov, au fost afectate de inundaţii localităţile Sâmbăta de Sus, Recea, Lisa, Făgăraş, Victoria, Rupea, şi Veştea, unde mai multe râuri au ieşit din matcă.

Duminică dimineaţă, era întreruptă alimentarea cu energie electrică în zece localităţi din judeţe, printre care Vulcan, Holbav şi Ghimbav, avariile producându-se din cauza ploilor torenţiale căzute sâmbătă noaptea în judeţ.

În judeţul Suceava, potrivit raportărilor primite, duminică dimineaţă, de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, circulaţia este întreruptă pe D.J. 176 A, la km 8, între localităţile Vatra Moldoviţei şi Brodina de Sus, din cauza unui pod aflat în construcţie peste pârâul Lunguleţ, care a fost luat de viitură.

Circa 450 de case (aproximativ 1.400 de locuitori), din satele Argel şi Dămăcuşa, au rămas izolate, iar 25 de gospodării şi 40 de hectare de fâneaţă au fost inundate.

Pârâurile Lunguleţ, Laben, Timotei şi Rascovei au ieşit din matcă, făcând impracticabili aproximativ 3 km din D.J.176 A, carosabilul fiind acoperit cu aluviuni şi şanţuri săpate de apă. Au mai fost afectate toate drumurile forestiere de pe valea satelor Argel şi Dămăcuşa drumul comunal Banea-Obcioara, drumul comunal 86 Moldova Suliţa-Lucina,  podeţul peste râul Soloneţ, pe raza comunei Cacica.

În judeţul Cluj precipitaţiile au afectat 11 gospodării din municipiile Dej şi Cluj-Napoca, precum şi din comuna Floreşti, dar şi mai multe străzi din Cluj-Napoca.

Totodată, a fost afectat şi DN 1 E60, în localitatea Mărtineşti, unde s-au scurs aluviuni de pe versanţi. Sâmbătă noaptea, pe acest tronson s-a circulat, timp de câteva ore, pe o singură bandă, până când şoseaua a fost curăţată.

VEZI VIDEO

Potrivit prefectului de Neamţ Toader Mocanu, un număr de 20 de gospodării din satele Doria şi Boboieşti din comuna Pipirig au fost inundate de pârâul Doliţa, în urma ploilor abundente, cu 25,2 l/mp, şi a scurgerilor de pe versanţi. Mocanu a mai explicat că au fost inundate anexe gospodăreşti, iar un drum comunal a fost afectat pe o lungime de cinci kilometri.Un număr de 12 localităţi din judeţul Harghita sunt alimentate doar parţial cu energie electrică, duminică la prânz, din cauza furtunii puternice produse sâmbătă noaptea în judeţ.

Reprezentanţii Electrica Miercurea Ciuc au declarat că vijeliile, însoţite de violente descărcări electrice, de precipitaţii abundente şi de căderi de grindină, au afectat trei linii de medie tensiune şi 57 de posturi de transformare, acestea nemaiputând fi alimentate cu energie.

Duminică la prânz, echipele de electricieni lucrau pentru realimentarea tuturor locuinţelor din: Sânsimion, Vrabia, Cetăţuia, Corund, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Vărşag, Atid, Cuşmed, Ivo, Atia şi Siklod.

Conform aceleiaşi surse, nu sunt alimentate cu energie nici liniile de tensiune care fac legătura între Miercurea Ciuc şi Sânsimion şi nici cea dintre Tuşnad şi Tuşnad Sat. Alte trei echipe de la Electrica lucrează la Miercurea Ciuc, unde au rămas fără curent mai multe locuinţe particulare, dar şi o parte a societăţii Distrigaz.

O cădere masivă de grindină în localitatea maramureşeană Şieu a afectat, duminică, 25 de case şi 50 de anexe gospodăreşti de pe o rază de un kilometru.

Furtuna s-a dezlănţuit brusc, iar bucăţile de gheaţă au avut chiar şi dimensiunea unui ou de găină, spun localnicii. Ei afirmă că nu au văzut niciodată aşa ceva şi că nu s-au aşteptat la asemenea pagube create de grindină. Grindina a avariat acoperişurile din ţiglă ale caselor şi a distrus culturile din grădinile oamenilor, stratul de gheaţă adunat persistând câteva ore după cădere.

Circulaţia pe DN 10, care face legătura între Buzău şi Braşov, a fost afecatată timp de mai multe ore, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Siriu, din cauza căderii de pe versanţi a unor bolovani angrenaţi de torentele de apă. Conform directorului adjunct al SC Drumuri Naţionale Buzău, inginerul Vasile Ionaşcu, în prezent traficul pe DN10 Buzău-Braşov se desfăşoară normal, în condiţii de siguranţă, deşi în zonă continuă să plouă.

Tot din cauza precipitaţiilor abundente, mai multe sate din comunele Bisoca, Chiojdu şi Berca au rămas fără curent electric, lucrătorii de la Electrica reuşind până în acest moment să remedieze avariile doar în localitatea Chiojdu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici