Inundaţiile din Bistriţa-Năsăud: Pagube de 4,2 milioane de lei. Bilanţul este provizoriu

Inundaţiile de la începutul lunii februarie au creat probleme în 31 de localităţi din Bistriţa-Năsăud, distrugând drumuri, case, poduri şi o hidrocentrală, bilanţul provizoriu fiind făcut public miercuri de autorităţi, care au arătat că pagubele sunt estimate la peste 4, 2 milioane de euro.

190 afișări
Imaginea articolului Inundaţiile din Bistriţa-Năsăud: Pagube de 4,2 milioane de lei. Bilanţul este provizoriu

Inundaţiile din Bistriţa-Năsăud: Pagube de 4,2 milioane de lei. Bilanţul este provizoriu

Trei comisii de evaluare a pagubelor, constituite din ordinul prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud, au evaluat pagubele produse de inundaţiile care au avut loc în perioada 3 - 4 februarie în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Potrivit rapoartelor oficiale, inundaţiile au afectat 31 de localităţi din judeţ, valoarea pagubelor fiind estimată la 4.242.570 de lei.

Autorităţile au prezentat, miercuri, în şedinta Colegiului Prefectural bilanţul provizoriu, fără să pună valoarea pagubelor distrugerii unei hidrocentrale, amenajate pe cursul râului Someş, în care un grup de oameni de afaceri italieni a investit peste 7 milioane de euro şi care trebuie evaluată de o comisie de expertiză.

„Cele mai mari pagube au fost înregistrate în comunele Zagra - 1.380.000 de lei, Rebra - 752.000 de lei şi Telciu – 559.000 de lei. Am avut şapte persoane sinistrate, 28 de persoane izolate temporar în 16 locuinţe din zona Parva” a anunţat, în şedinţa Colegiului Prefectural de miercuri subprefectul Terente Ciui.

Conform datelor furnizate de subprefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, au fost afectate de apă peste 40 de gospodării şi anexe gospodăreşti, peste 15 kilometri de drumuri naţionale judeţene şi comunale, la care se mai adaugă peste 70 km de drumuri forestiere. Apele au afectat grav nouă poduri şi peste 40 de podeţe, au inundat peste 150 de hectare de terenuri, păşuni şi fânaţe şi au ucis 107 animale din gospodăriile oamenilor.

“A fost afectată şi o construcţie hidrotehnică, respectiv hidrocentrala de la Cociu. Pentru evaluarea investiţiei hidrotehnice trebuie să se constituie o comisie specială de expertiză care va face evaluarea pagubei” a mai spus subprefectul Terente Ciui.

Hidrocentrala de la Cociu, în care italienii au investit 7 milioane de euro, ar fi trebuit să fie inaugurată chiar în săptămâna în care au avut loc inundaţiile. Aceasta a fost distrusă aproape în totalitate de blocurile de gheaţă care s-au revărsat din albia râului Someş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici