Ioan Clămparu, pe lista Interpol cu cei mai căutaţi suspecţi

Ioan Clămparu, dat în urmărire internaţională de poliţia română, a fost inclus într-o listă Interpol cu cei mai căutaţi 26 de suspecţi şi este bănuit că ar avea legături cu cluburi şi hoteluri din Marea Britanie, relatează Daily Mail, în ediţia online de luni.

357 afișări
Imaginea articolului Ioan Clămparu, pe lista Interpol cu cei mai căutaţi suspecţi

Ioan Clămparu, pe lista Interpol cu cei mai căutaţi suspecţi (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Conform anunţului Interpol, însoţit de o fotografie a lui Clămparu, acesta este căutat de autorităţile române pentru constituirea unei reţele de trafic de persoane, care a obligat peste 100 de femei să se prostitueze în Spania. Poliţia crede că el are legături cu cluburi de noapte şi hoteluri din Marea Britanie şi Irlanda.

Interpolul a dat publicităţii fotografiile a şase dintre cei 26 de suspecţi, căutaţi de autorităţi din diferite ţări şi bănuiţi că se ascund pe teritoriul Marii Britanii.

Printre persoanele căutate prin Interpol în Marea Britanie se mai află un sud-african, căutat pentru fraudă, un irlandez, căutat pentru crimă, şi un polonez, de asemenea căutat pentru crimă.

Publicarea fotografiilor acestora face parte dintr-o amplă operaţiune, desfăşurată sub denumirea Infra-Red.

Grupul condus de Ioan Clămparu, considerat a fi unul din cei mai periculoşi lideri mafioţi, a strâns, din activităţi de crimă organizată, sume totalizînd milioane de dolari, bani folosiţi şi pentru a determina stoparea amplei anchete declanşate împotriva grupurilor de crimă organizată, se arăta în rechizitoriul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) - din cadrul Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Ioan Clămparu este acuzat de iniţiere şi constituire a unui grup criminal organizat în scopul comiterii unor infracţiuni grave - una dintre cele mai grave infracţiuni prevăzute de legislaţia română - şi de proxenetism.

Membri ai filierei conduse de Clămparu au fost prinşi şi arestaţi în România, Spania, Italia şi Cehia.

Ioan Clămparu este dat în urmărire internaţională, fiind plecat din România din martie 2003.

Fostul procurorul general al României Ilie Botoş îl indica pe Ioan Clămparu drept lider al unei reţele de crimă organizată pe relaţia Spania. El susţinea că Ioan Clămparu are legătură cu gruparea condusă de fraţii Vasile şi Ion Balint (zişi Sile şi Nuţu Cămătaru) şi, respectiv, cu Silviu Dudiţă (Fluturică) - arestaţi pentru mai multe infracţiuni cu violenţă.

Ulterior, preşedintele Traian Băsescu indica dosarul Clămparu ca fiind un eşec în combaterea criminalităţii, susţinând că zona operativă a justiţiei este cea care se confruntă în continuare cu unele dificultăţi, iar din vicii de procedură infractori sunt scăpaţi.

Tribunalul Sibiu a pronunţat, în 20 iunie 2008, o sentinţă de condamnare a opt inculpaţi - membri ai clanului condus de Ioan Clămparu - pentru comiterea în principal a unor infracţiuni de trafic de persoane, constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat având drept scop comiterea de infracţiuni grave, proxenetism, spălare de bani, la pedepse cu închisoarea cuprinse între 5 ani şi 9 ani şi 6 luni.

Pedepsele au fost majorate, în recurs, la Curtea de Apel Alba Iulia, aceastea variind între 5 şi 13 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici