Ioan Melinescu pierde procesul cu Iulian Dragomir privind divulgarea de secrete de la ONPCSB

Fostul şef al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor Ioan Melinescu a pierdut procesul în care îl acuză pe magistratul Iulian Dragomir de divulgare de informaţii secrete în perioada în care acesta a fost la conducerea instituţiei.

256 afișări
Imaginea articolului Ioan Melinescu pierde procesul cu Iulian Dragomir privind divulgarea de secrete de la ONPCSB

Ioan Melinescu (Imagine: Mediafax Foto)

Instanţa supremă a respins, luni seară, plângerea fostului preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONCSB) Ioan Melinescu împotriva lui Iulian Dragomir, în prezent judecător la instanţa supremă.

Concret, Melinescu a contestat ordonanţa procurorului prin care a fost clasată plângerea sa împotriva lui Dragomir pentru activitatea acestuia din perioada în care a condus ONPCSB. Melinescu a spus că Dragomir a fost detaşat în funcţia de preşedinte al ONPCSB de către Ministerul Justiţiei în iulie 2004.

La termenul de luni, avocatul lui Melinescu a solicitat judecătorilor trimiterea cauzei din nou la Parchetul instanţei supreme pentru refacerea probatoriul. Acesta a susţinut că procurorii nu au administrat probatoriul necesar soluţionării acestei plângeri.

"Noi am indicat persoanele de la care s-au scurs informaţiile. Nu se putea da clasare şi scoatere de sub urmărire penală (...) Preşedintele Oficiului Iulian Dragomir nu a fost audiat deşi făcea parte din cercul de suspecţi. Informaţiile proveneau de pe calculatorul directorului Cristian Man care era în legătură directă cu preşedintele ONPCSB Iulian Dragomir. Cristian Man era singurul care avea acces la extragerea acelor informaţii. El întocmea săptămânal liste şi le prezenta preşedintelui Oficiului", a mai spus avocatul lui Melinescu.

În final, apărătorul lui Ioan Melinescu a arătat că urmărirea penală este incompletă şi că "acest dosar a fost soluţionat într-un anumit fel pentru a nu deranja prea multe persoane".

Ioan Melinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul "mătuşa Tamara", alături de Adrian Năstase, pentru infracţiuni de corupţie.

Iulian Dragomir a fost judecător şi vicepreşedinte la Curtea de Apel Bucureşti şi a făcut parte din completul care a soluţionat, în faza apelului, dosarul Cămătarilor.

În noiembrie 2005, fostul preşedinte al ONPCSB Ioan Melinescu l-a acuzat pe Iulian Dragomir că ar fi furnizat presei mai multe documente cu caracter secret şi strict secret care erau în posesia şefului ONPCSB. Potrivit lui Melinescu, era vorba despre o notă strict secretă de la serviciile de informaţii, adrese ale Oficiului către Parchet, precum şi toate informările referitoare la Rafo, grup advers Rompetrol.

Melinescu a mai declarat la acea vreme că informarea referitoare la Rompetrol nu a fost făcută de el, ci de un colectiv de specialişti, fiind aprobată ulterior de un plen format din şapte persoane. "Informarea a fost definitivată în noiembrie 2003, când eram preşedintele Oficiului, şi nu în mai 2005, aşa cum se încearcă să se acrediteze ideea. Actul este valabil, dovadă că procurorii îşi continuă treaba", spunea fostul preşedinte al Oficiului.

Ioan Melinescu a fost revocat de Guvern la cerere din funcţia de preşedinte al Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, în aprilie 2004, în locul său fiind numit, în 23 iulie 2004, Ilie Iulian Dragomir, vicepreşedintele Curţii de Apel Bucureşti. La scurt timp de la numirea în funcţie, Dragomir a atras public atenţia asupra unor "scăpări" ale fostei conduceri a oficiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici