Ioan Rus: Cred că oricum eram pe o stradă cu sens unic care ducea la Parchet

Fostul ministru de Interne Ioan Rus a declarat, luni, la ieşirea de la Parchetul instanţei supreme, că şi dacă MAI ar fi dat o cifră fixă cu alegătorii înscrişi pe listele electorale permanente, şi dacă au fost făcute precizări, crede că oricum "eram pe o stradă cu sens unic care ducea la Parchet".

498 afișări
Imaginea articolului Ioan Rus: Cred că oricum eram pe o stradă cu sens unic care ducea la Parchet

Ioan Rus (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Dacă colegii mei ar fi trimis o adresă că-s 18.318 punct, s-ar fi găsit cineva să spun că mai sunt 100 de morţi şi 300 de răniţi şi am dezinformat Curtea. Dacă am pus virgulă şi am mai completat cu anumite date, am ajuns la Parchet pentru treaba aceasta. Cred că oricum eram pe o stradă cu sens unic care ducea la Parchet", a spus Ioan Rus la plecarea de la Parchetul instanţei supreme, unde a stat mai bine de o oră.

Fostul ministru de Interne a mai spus că el nu a cerut angajaţilor MAI să trimisă adresa cu precizarea către Curtea Constituţională, arătând că în perioada transmiterii adreselor se afla în concediul de odihnă legal.

"Nu am dat niciun fel de dispoziţie legată de adresă. În perioada aceea, prin jocul programării, am fost în concediul legal de odihnă", a precizat Ioan Rus.

Ioan Rus a adăugat că, având în vedere infrastructura umană şi materială din sistemul administraţiei publice din România, "pot să apară erori în aceste liste, fără ca de acest lucru să fie vinovat Popescu sau Ionescu".

El a mai arătat că speră ca, în urma acestui scandal, românii să fie cei care să înveţe mai bine ca, atunci când sunt procese electorale, să vină mai mulţi la vot, "să ne exprimăm poziţiile, să rezolvăm în interiorul datelor legale problemele pe care le avem".

Fostul ministru de Interne Ioan Rus a fost audiat, luni, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), în calitate de martor în dosarul privind referendumul, în care sunt cercetaţi Ioan Căbulea şi Constantin Manoloiu, pentru abuz în serviciu, iar pentru Victor Paul Dobre s-a cerut avizul Parlamentului pentru începerea urmăririi penale.

La intrarea în sediul Parchetului instanţei supreme, Ioan Rus a fost întrebat cum comentează afirmaţiile potrivit cărora ştia că este interceptat sau chiar că s-a autoînregistrat.

"Cât poţi să fii de prost să crezi aşa ceva? Cât poţi să fii de prost? Şi prostia are o limită", a spus Ioan Rus.

El a precizat că a votat "Da" la referendum pentru că a dorit să plece Traian Băsescu, dar, ca membru al Guvernului, a vrut ca acest lucru să se întâmple într-un cadru constituţional şi legal.

"Eu am votat «Da» la referendum, în consecinţă mi-am dorit să plece Traian Băsescu pentru că îl consider vinovat pentru multe din eşecurile noastre din ultimii ani, dar mi-am dorit acest lucru, ca membru al Guvernului unei ţări membre NATO şi a UE. Mi-am dorit ca acest lucru să se întâmple exclusiv în cadrul constituţional şi legal existent azi în România", a spus Ioan Rus.

El a mai spus că preşedintele interimar Crin Antonescu nu l-a sunat niciodată să modifice liste în plus sau în minus.

"Nu s-au făcut presiuni, domnul preşedinte interimar Crin Antonescu nu m-a sunat niciodată nici să modific liste în plus sau în minus, nici să fac altceva. A spus doar la TV că sunt mincinos şi că am de ascuns ceva", a spus Ioan Rus, răspunzând unei întrebări cu privire la presiunile ce s-ar fi exercitat asupra sa pentru a modifica numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente pentru referendumul din 29 iulie.

Totodată, Ioan Rus a spus că nici preşedintele suspendat Traian Băsescu nu l-a sunat pentru a face presiuni asupra sa.

"Domnul preşedinte suspendat Traian Băsescu, la rândul său, nu m-a sunat niciodată să modific nicio listă în dreapta, nici în stânga. Mi-a explicat doar la TV, din uşa garajului, cum îi cu puşcăria, cu organizatorii", a declarat Ioan Rus.

El a adăugat că "a fost demisionat", lucru care confirmă faptul că "nimeni nu a exercitat nicio presiune asupra sa".

"Faptele arată ... că eu sunt în uşa Parchetului, nu la vreun restaurant şi că am fost demisionat. Deci înseamnă că nimeni nu a făcut nicio presiune asupra mea şi îmi cer scuze public acestor doi politicieni de anvergură, fete mari în România, că nu m-or presat în niciun fel", a mai spus Ioan Rus.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre, care alături de secretarul de stat Ioan Căbulea au înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care precizau că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători.

Potrivit procurorilor, Victor Paul Dobre, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, a semnat o adresă prin care preciza că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători, document înaintat Curţii Constituţionale de şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, Constantin Manoloiu.

Procurorii îi cercetează pentru abuz în serviciu contra intereselor publice pe chestorul de poliţie Constantin Manoloiu şi pe secretarul de stat Nicolae Căbulea, şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din MAI.

Fostul ministru de Interne Ioan Rus îi spunea lui Victor Paul Dobre, într-o discuţie despre listele electorale, în 4 august, că el le-a spus că nu semnează "niciun singur om în plus sau în minus", pentru că "eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie!".

Ioan Rus îi spunea lui Victor Paul Dobre că li se cere să se demonstreze faptul că referendumul este valid şi că ei trebuie să facă "cvorumul ăla".

"Păi, de unde...să-l facem?", îi spunea Rus lui Dobre într-o discuţie telefonică din seara zilei de 4 august, potrivit referatului prin care procurorii cer avizul de urmărire penală pentru fostul ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre.

Fostul ministru al Internelor mai spunea că a vorbit cu premierul şi că a transmis că vine în 6 august în Capitală. În cazul cvorumului, Rus spunea că le-a transmis că "dacă există această posibilitate", el nu are nicio problemă, dar "noi zicem, în tâmpenia noastră că nu se poate, deci, tâmpenia noastră nu are cu ce să vă încurce!".

Rus mai spunea că sunt unt unii care susţin că ei se opun, că el este omul preşedintelui şi Dobre s-a "convertit".

Fostul ministru de Interne îi mai spunea lui Dobre că el nu semnează "niciun singur om în plus sau în minus! Şi cu asta basta! (...) Că nu înţeleg, că ăsta e un gest politic important care...Bun, e important, dar eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie!".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici