Iohannis a promulgat legea pentru organizarea şi finanţarea examenului de rezidenţiat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Potrivit legii votată de deputaţi, organizarea examenului de rezidenţiat este posibilă pe 8 decembrie.

1222 afișări
Imaginea articolului Iohannis a promulgat legea pentru organizarea şi finanţarea examenului de rezidenţiat

Iohannis a promulgat legea pentru organizarea şi finanţarea examenului de rezidenţiat

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, în unanimitate, cu 225 de voturi "pentru", proiectul de lege care prevede că numărul de locuri de rezidenţiat este cel puţin egal cu numărul de absolvenţi de Medicină şi Farmacie. Prin adoptarea proiectului,organizarea examenului de rezidenţiat este posibilă pe 8 decembrie.

În cazul în care numărul celor care pomovează examenul de rezidenţiat este mai mare decât cifra de şcolarizare anunţată iniţial, numărul de locuri de rezidenţiat se suplimentează.

În textul depus iniţial la Senat, reieşea că orice medic specialist care efectua un stagiu de practică de 6 luni în cabinetele de medicină de familie, puteau deveni specialist fără să susţină examenul de rezidentiat. Specializarea medicină de familie se obţine după efectuarea a patru ani de practică, dintre care cel puţin doi în cabinetul medicului de familie.

În legea în vigoare, cifra de şcolarizare a rezidenţilor se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, cercetării şi inovării.

Comisia a respins amendamentul social-democratului Liviu Pop care prevede că "Ministerul Sănătăţii organizează admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi posturi, prin concurs naţional, în a treia duminică a lunii noiembrie, iar admiterea în rezidenţiatul în medicină de familie, prin test de selecţie, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei naţionale. Pentru anul 2019, concursul naţional pentru admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al Ministrului Sănătăţii"

Astfel, potrivit unui amendament al comisiei, Ministerul Sănătăţii organizează admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi, prin concurs naţional, cu tematică şi blibliografie unice, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Legea permite astfel organizarea examenului de rezidenţiat pe data de 8 decembrie.

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului aparţine mai multor senatori şi deputaţi, PSD, PNL, PMP, şi UDMR şi a fost adoptată în unanimitate.

În mod normal, examenul de rezidenţiat trebuia să se desfăşoare mai devreme, însă ordinul comun al ministrului Educaţiei şi al ministrului Sănătăţii nu a putut fi semnat, din cauza faptului că nu există un ministru la Educaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici