Iohannis: E mai mult decât o promisiune îndeplinită că sunt la Timişoara, la 25 de ani de la Revoluţie

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a declarat, marţi după-amiază, în faţa a peste 600 de profesori şi studenţi de la Universitatea de Vest din Timişoara, că pentru el este "mai mult decât o promisiune îndeplinită" faptul că a venit la Timişoara, la 25 de ani de la izbucnirea Revoluţiei din 1989.

806 afișări
Imaginea articolului Iohannis: E mai mult decât o promisiune îndeplinită că sunt la Timişoara, la 25 de ani de la Revoluţie

Iohannis: E mai mult decât o promisiune îndeplinită că sunt la Timişoara, la 25 de ani de la Revoluţie (Imagine: Sebastian tataru/Mediafax Foto)

"Pentru mine este mai mult decât o promisiune îndeplinită faptul că am venit la Timişoara la 25 de ani de cand a început Revoluţia din Decembrie ’89. Timişoara este nu doar unul dintre oraşele mele preferate, ci şi unul dintre cele mai des vizitate. Vă promit că şi în viitor va rămâne aşa", a declarat Klaus Iohannis în faţa studenţilor şi profesorilor de la Universitatea de Vest, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aula Magna a universităţii a fost neîncăpătoare, peste 600 de studenţi, cadre didactice şi cercetători dorind să asculte mesajul lui Iohannis.

"Pentru mine educaţia trebuie să fie obligatoriu între priorităţile naţionale şi asta nu din motivul aparent evident fiindcă sunt dascăl, ci pentru că aşa se cade
într-o ţară care vrea să îşi construiască un viitor bun. Acest lucru l-am spus, îl voi mai spune şi îl voi mai repeta de câte ori va fi necesar până când educaţia va deveni realmente - nu declarativ - o prioritate naţională în România. (...). Am avut ocazia să am o scurtă discuţie cu conducerea universităţii înainte şi, dorind să primesc un raspuns sincer, l-am primit: mi s-a spus că la noi lucrurile nu merg mai bine, pentru că la nivel naţional încă nu s-a înţeles ce se vrea cu sistemul educaţional românesc Ştiu că preşedintele nu are nicio atribuţie executivă în acest sens, dar eu cred că este o temă atât de importantă încât doar preşedintele poate să ducă această tematică în spaţiul public, într-o discuţie foarte amplă care să ne arate unde stăm şi unde vrem să ajungem", a declarat Iohannis, care a participat înaintea susţinerii discursului la o scurtă şedinţă a Consiliului de Administraţie al Universităţii de Vest.

Preşedintele ales a mai spus că România are "cam tot ce-i trebuie" să creeze un sistem educaţional foarte performant.

"Oriunde întrebaţi ce fac tinerii români în străininătate, la universităţi, în viaţa civilă, o să vi se spună că sunt foarte performanţi, oameni inteligenţi, dornici să se implice, foarte creativi. Trebuie să ne punem problema dacă nu cumva aici, în România, ignorăm una din cele mai importante resurse pe care le avem. Ignorăm generaţia tânără. Pe de altă parte, având în vedere că România are de recuperat enorm de mult faţă de ţări care constituie în continuare modele pentru noi, Europa de Vest de exemplu. Faţă de aceste ţări avem de recuperat mulţi mulţi ani în care la noi dezvoltarea nu s-a petrecut. Trebuie să devenim pur şi simplu mai buni, asta înseamnă ca România să funcţioneze mai bine şi să aibă o economie care să funcţioneze mult mai bine", a afirmat Iohannis.

El a adăugat că aceste lucruri nu se pot realiza fără oameni foarte bine pregătiţi.

La final, Klaus Iohannis le-a cerut cadrelor universitare şi studenţilor prezenţi să îi fie alături în a găsi soluţiile cele mai bune pentru un sistem educaţional mai bun "pentru Romania, în Romania".

"Educaţia este cheia succesului nu doar pentru un om, ci şi pentru o naţiune. Probabil, nu e nimeni în sală căruia nu i s-a spus: «învaţă ca să te realizezi în viaţă». Cred că este cazul să transpunem acest concept la nivel naţional", a conchis Klaus Iohannis.

Preşedintele ales a ajuns la ora 16.30 la Primăria Timişoara, fiind primit de edilul Nicolae Robu.

Ulterior, Iohannis a mers la Cimitirul Eroilor, unde a depus o coroană la Monumentul Eroilor Revoluţiei, fiind aşteptat de aproximativ 25 de persoane, revoluţionari şi urmaşi ai celor decedaţi în Revoluţie, care l-au aplaudat.

De la ora 18.00, preşedintele ales participă, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, la aprinderea de candele pe treptele lăcaşului de cult, unde mai mulţi tineri au fost împuşcaţi în timpul Revoluţiei.

Tot la Catedrala Mitropolitană, de la aceeaşi oră, Corul Operei Române va susţine un microrecital in memoriam, iar la ora 19.00 Klaus Iohannis va transmite de pe scena Operei un mesaj către români, apoi va asista la Concertul de Gală de colinde susţinut de Corul Naţional Madrigal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici