Iohannis: Migraţia sărăciei se vede, din păcate, pentru prima oară în România. Fenomenul nu este semnificativ

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Berlin, că din păcate, când este vorba despre România, se vede prima dată migraţia sărăciei, care nu este semnificativă, fenomenul de ”brain-drain”, al celor calificaţi care pleacă la muncă în afara ţării, fiind mai semnificativ.

586 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Migraţia sărăciei se vede, din păcate, pentru prima oară în România. Fenomenul nu este semnificativ

Iohannis: Din păcate, când e vorba de România se vede prima dată migraţia sărăciei, nu e semnificativă (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Preşedintele României a afirmat în cadrul conferinţei de presă comune susţinută cu Cancelarul Angela Merkel că problema migraţiei sărăciei este o problemă care, din nefericire, s-a amestecat de prea multe ori cu problema liberei circulaţii a forţei de muncă în Europa.

El a arătat că libera circulaţie a forţei de muncă este un bun câştigat, enorm de valoros, pentru noi toţi în Europa.

”Din păcate, când este vorba despre România, se vede prima dată migraţia sărăciei, care nu este semnificativă, numeric, şi se vede foarte greu şi foarte rar se discută un fenomen care este semnificativ, este problematic pentru România şi este un câştig net pentru Germania. Este vorba despre migraţia forţei de muncă calificată şi foarte calificată, care pleacă din România şi vine în Germania. Cunosc, personal, sute de astfel de persoane, ca să nu spun mii, că ar fi exagerat, care au plecat din România, au venit în Germania şi s-au integrat perfect, şi care muncesc aici, cu folos”, a ţinut să precizeze preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că, pentru România, ”aceste persoane sunt o pierdere şi, deşi sistemul nostru educaţional este relativ performant, o ţară ca România are o problemă dacă o parte din forţa de muncă foarte calificată, pleacă din ţară”.

”Acest fenomen se numeşte ”brain-drain” şi este în interesul nostru să găsim o contracarare. Numeric, cei care pleacă din România şi vin, de exemplu, în Germania, calificaţi, şi muncesc, este de multe ori mai mare decât numărul celor care sunt socotiţi migranţi ai sărăciei. România va trebui să se confrunte cu această problemă şi acest fenomen poate fi stopat în măsura în care reuşim să inducem o dezvoltare economică sustenabilă, o creştere sensibilă a veniturilor, mai ales a tinerei generaţii şi în măsura în care, şi prin transparentizare şi în procedurile publice dar şi în procedurile de carieră, în mediul privat, să garantăm tinerilor o şansă bună, reală, în cariera lor, fie în spaţiul public fie în cel privat”, a menţionat preşedintele Iohannis.

El a spus că există semne bune şi sunt oameni tineri care se hotărăsc să se întoarcă în România şi care cred că şi la noi se poate, dar că ”mai este mult de lucru”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici