Iohannis: România a fost lipsită de surprize de ordin strategic. E în bună măsură meritul SRI

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, după participarea la bilanţul SRI, că România a fost lipsită de surprize de ordin strategic, iar acesta este în bună măsură meritul Serviciului Român de Informaţii, care a contribuit, totodată, la lupta împotriva corupţiei.

182 afișări
Imaginea articolului Iohannis: România a fost lipsită de surprize de ordin strategic. E în bună măsură meritul SRI

Preşedintele Klaus Iohannis şi directorul SRI, Edward Hellvig (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"România a fost lipsită de surprize de ordin strategic, iar aceasta este în bună măsură meritul SRI. În pofida unor evoluţii regionale şi internaţionale îngrijorătoare pentru România, (SRI) a rămas în anul 2014 un reper de stabilitate al construcţiei euroatlantice", a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, după ce a participat la bilanţul pe anul trecut al SRI.

Şeful statului a subliniat "recunoaşterea clară a valorii Serviciului în comunitatea euro-atlantică", precizând că se bucură să constate că SRI e "considerat un partener serios şi eficient".

"Sunt domenii importante, precum antiterorismul, contraspionajul, combaterea criminalităţii organizate, în care rolul SRI este puternic apreciat de partenerii strategici", a spus Iohannis.

SRI a contribuit "semnificativ la lupta împotriva corupţiei şi la consolidarea securităţii", a mai spus preşedintele.

Totodată, Klaus Iohannis a precizat că la cei 25 de ani de existenţă, pe care SRI îi aniversează la 26 martie, se constată o "despărţire definitivă de trecut". "După 25 de ani putem spune că este meritul celor care au acţionat până acum cu profesionalism şi seriozitate de a fi lăsat în urmă complet trecutul şi de a fi transformat acest serviciu şi percepţia faţă de el. SRI a cunoscut în ultimii ani un proces amplu de modernizare şi de reorganizare şi a devenit un vector de stabilitate naţională. În aceeaşi măsură cu performanţa, principalul câştig al serviciului este respectul faţă de regimul democratic, ca parte a culturii organizaţionale", a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a subliniat că instituţiile statului "nu trebuie să uite niciodată că servesc cetăţeanul, iar serviciile de informaţii au misiunea de a apăra democraţia", adăugând că SRI trebuie să-şi asume "o poziţie de neutralitate şi integritate".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici