Ionuţ Budişteanu, inclus în topul TIME al celor mai influenţi tineri din lume în 2013

Ionuţ Budişteanu, tânărul în vârstă de 19 ani care a câştigat în acest an marele premiu de 75.000 de dolari la concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) din SUA, a fost inclus în topul celor mai influenţi 16 tineri ai anului, clasament realizat de publicaţia americană TIME.

3349 afișări
Imaginea articolului Ionuţ Budişteanu, inclus în topul TIME al celor mai influenţi tineri din lume în 2013

Ionuţ Budişteanu (Imagine: Facebook)

Topul cuprinde personalităţi tinere cunoscute pentru reuşitele lor în diferite domenii, de la literatură, ştiinţă, activism şi modă, la sport şi entertainment.

Ionuţ Budişteanu, originar din Râmnicu Vâlcea, a fost nominalizat pe locul al nouălea în acest top pentru creaţia care i-a adus locul întâi la competiţia Intel International Science and Engineering Fair, desfăşurată în Phoenix, SUA, în luna mai a acestui an: o maşină low-cost care nu are nevoie de şofer.

"Prototipul prezintă posibilitatea de a construi vehicule cu o modalitate autonomă de conducere, fiind nevoie pentru acest proces de doar 4.000 de dolari, spre deosebire de maşina care se conduce singură concepută de Google, cu un cost de 75.000 de dolari", explică redactorii TIME pe site-ul publicaţiei. "Budişteanu, elev în România, a folosit tehnologia inteligenţei artificiale şi o cameră montată pe maşină pentru a identifica benzi de circulaţie, curbe, automobile şi chiar oameni".

Pe primul loc în topul realizat de revista Time se află cântăreaţa din Noua Zeelandă Lorde, în vârstă de 17 ani, urmată de jucătoarea de golf Lydia-Ko, tot din Noua Zeelandă, în vârstă de 16 ani, care a obţinut mai multe premii în Ladies Professional Golf Association (LPGA). Pe locul al treilea se află britanicul Nick D'Aloisio, un adevărat talent în crearea de software. D'Aloisio a creat aplicaţia Summly, care rezumă automat conţinutul ştirilor pentru ca acestea să poată fi citite mai uşor de pe telefoane inteligente.

Totodată, pe locul 6 al topului se află tânăra pakistaneză Malala Yousafzai, care a supravieţuit unei tentative de asasinare în urmă cu un an. Ea a primit prestigiosul premiu Saharov al Parlamentului European şi a fost propusă pentru premiul Nobel pentru pace în 2013.

De asemenea, printre cei mai influenţi tineri din lume, pe locul 10 se află Malia Obama, fiica preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama.

Românul Ionuţ Budişteanu, din Râmnicu Vâlcea, a câştigat, în luna mai, marele premiu la concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), care a avut loc în Phoenix, SUA. Budişteanu, care nu se află la prima participare în acest concurs prestigios, a primit premiul cel mare Gordon E. Moore, numit astfel în memoria cofondatorului Intel. Românul s-a clasat pe locul I şi la categoria sa de participare, Inginerie (I-SWEEEP). În liceu, Ionuţ Budişteanu s-a remarcat an de an prin participarea şi premiile obţinute la competiţii interne şi internaţionale de profil.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA a numit un asteroid după numele lui Ionuţ Budişteanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici