Iorgulescu: Italienii nu înţeleg cultura cetăţenilor de etnie romă

Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a declarat, marţi, că va propune, printre dispoziţiile luate de Guvern pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre populaţia italiană şi romii din Italia, şi câteva măsuri la nivel cultural şi religios, italienii neînţelegând în prezent cultura şi civilizaţia romă.

3 afișări
Imaginea articolului Iorgulescu: Italienii nu înţeleg cultura cetăţenilor de etnie romă

Iorgulescu: Italienii nu înţeleg cultura cetăţenilor de etnie romă

Potrivit lui Adrian Iorgulescu, incidentele petrecute cu populaţia romă din Italia au demonstrat că este necesară o creştere a raporturilor culturale, comunicaţionale şi spirituale între populaţia italiană şi românii şi romii care trăiesc în Peninsulă.

"Cultura înseamnă inclusiv comportament, civilizaţie, raporturi interumane. Din punctul meu de vedere, avem nevoie de o sporire a raporturilor culturale, comunicaţionale, spirituale şi nu numai prin cultură, ci şi prin culte. În acest sens, vom propune un set de măsuri, deja am prezentat parte dintre ele în şedinţa de Guvern, care sunt pe termen lung, dar care, din punctul meu de vedere, vor ajuta să creeze o compatibilitate superioară între românii care trăiesc în Italia şi italieni, între cultura română şi chiar cultura romilor. Europenii nu înţeleg ce se întâmplă cu romii, romii au cultura lor, trebuie să o înţelegem, sunt popoare nomade, au o gândire, au o cultură, au civilizaţia lor, trebuie să le înţelegem în datele lor. Ei aparţin patrimoniului european, europenii încă nu au înţeles chestia asta. Cu ei trebuie să ai alte tipuri de dialoguri, de comunicare, e firesc să fie aşa, sunt altă cultură", a declarat marţi Adrian Iorgulescu, într-o declaraţie de presă.

El a susţinut că primul lucru pe care ar trebui să-l facă italienii este să-i înţeleagă pe romi. "Eu nu dau sfaturi autorităţilor italiene, dar primul lucru pe care ar trebui să-l facă este să-i înţeleagă pe romi, să le înţeleagă comportamentul, gândirea. Toate chestiile acestea ţin de o anumită cultură, cea a romilor, că le place, că nu le place, că-i atrage, că nu-i atrage, este o altă problemă, dar trebuie să-i înţelegem aşa cum sunt, nu aşa cum vrem noi să fie. E vorba despre o cultură a dialogului şi de înţelegere a unor forme de manifestare culturală, la nivelul populaţiei rome, la nivelul românilor şi culturii româneşti în Italia. Italienii nu ştiu cum sunt românii de fapt şi cum sunt cetăţenii de etnie romă", a mai spus Iorgulescu.

Ministrul Culturii a precizat că procesul de inserţie a romilor în societatea italiană se poate face şi prin religie. "Dacă vorbim despre un proces real de inserţie în societatea italiană, atunci insertul ăsta în mod fundamental ar trebui să se petreacă şi prin alte forme culturale, prin religie. Şi cred că avem multe lucruri pe care trebuie să le rezolvăm, prin intermediul bisericii, al parohiilor româneşti din Italia. Sunt foarte mulţi români care vor să-şi practice credinţa ortodoxă, sunt preoţi destul de mulţi acum în Italia. Cred că va trebui să mobilizăm şi preoţii greco-catolici din România, care pot să aibă alte contacte şi legături spirituale cu italienii", a afirmat Adrian Iorgulescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici