IPS Teodosie, despre demolarea unei biserici din Constanţa: Cel mai infam moment din ultimele decenii

Ne despart câteva ore de cel mai infam moment din istoria ultimelor decenii, prin care se pare că trebuie să treacă credincioşii din străvechiul Tomis, acela al demolării unei biserici, susţine IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, într-o scrisoare adresată primarului Constanţei.

5432 afișări
Imaginea articolului IPS Teodosie, despre demolarea unei biserici din Constanţa: Cel mai infam moment din ultimele decenii

IPS Teodosie, despre demolarea unei biserici din Constanţa:vCel mai infam moment din ultimele decenii

Scrisoarea a fost adresată primarului Vergil Chiţac, „având în vedere iminenta demolare a bisericii <Izvorul Tămăduirii> din Constanţa, potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului.

„Ne despart câteva ore de cel mai infam moment din istoria ultimelor decenii, prin care se pare că trebuie să treacă credincioşii din străvechiul Tomis, acela al demolării unei biserici, motiv pentru care mă adresez domniei voastre în numele clerului şi al poporului (celor peste trei sute de mii), care prin mila Domnului ne-au fost încredinţaţi spre păstorire”, se arată în scrisoare.

Potrivit IPS Teodosie, neamul românesc nu înseamnă numai o masă amorfă, numită ofensator populaţie, nu este doar suma unor indivizi, ci mult mai mult.

„Neamul înseamnă o ţesătură sublimă, spirituală între cei adormiţi din familiile noastre, sfinţii şi eroii neamului nostru, cei prezenţi, pruncii din pântecele maicilor lor, precum şi cei care se vor naşte în lumea pe care noi le-o lăsăm. Ce lume lăsăm copiilor noştri distinse domnule primar? Cum va rămâne numele nostru, sau al dumneavoastră în istorie, în calitate de primar şi înalt ofiţer al armatei, care a jurat să-şi dea viaţa pentru neamul său, dacă vom dezerta? Vă întreb, iubite domnule primar, în calitate de comandant militar, dacă legea v-ar cere, aţi îndrepta armele împotriva propriului popor? Nu aş fi îndrăznit să vă adresez o astfel de întrebare dacă nu m-aş afla în această situaţie în care mă constrângeţi să demolez o biserică, să primejduiesc sufletele fiilor duhovniceşti, încredinţaţi nouă de Dumnezeu”, îi transmite edilului înaltul prelat.

Acesta spune că în biserica în cauză au fost botezaţi mii de copii şi s-au întemeiat mii de familii.

„Socotiţi domnia voastră domule primar, ca cel care mi-aţi spus că aţi fost ales de constănţeni pentru a respecta legea, dacă se cuvine să demolăm noi un Sfânt Altar, unde s-au săvârşit mii de Sfinte Liturghii, unde s-au întemeiat mii de familii prin Taina Cununiei, unde au fost botezaţi mii de copii, în sfârşit, unde s-au mântuit mii de suflete prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. Nu v-am cerut domnule primar să încălcaţi legea, Doamne fereşte!, ci v-am rugat să sprijiniţi poporul drept credincios, cei care v-au ales să-i apăraţi, să mute lăcaşul de cult într-o zonă apropiată. Nu s-a găsit un petic de pământ, câteva sute de metri, în oraşul nostru pentru a muta Sfântul Altar”, se mai arată în scrisoare.

IPS Teodosie susţine că numai cineva cu o tumoare sufletească nu ar putea înţelege ethosul poporului din care face parte, frumuseţea sufletească, smerenia, dar şi dârzenia în credinţă a poporului român.

„Poate veţi spune că credincioşii nu sunt ostaşi, nu sunt o armată. Eu vă voi răspunde că imnul nostru, care este crezul şi identitatea noastră, îndeamnă ;preoţii cu crucea în frunte, căci oastea e creştină:. Nu pot să fiu încredinţat decât de adevărul că şi dumneavoastră sunteţi creştin, comandant creştin. Veţi ordona oastei să tragă în propriul popor? Dacă suntem sinceri până la capăt am prefera să murim decât să dărâmăm o biserică. Ce fărădelege am săvârşit prin sfinţirea unui Sfânt Altar, de se cuvine acum să primim o asemenea pedeapsă. Dacă ar fi îndreptată împotriva mea personal această sancţiune, aş primi cu bucurie nedreptatea, dar când pedeapsa este îndreptată împotriva creştinilor, nu se cuvine să întorc obrazul, făcându-mă că nu văd, ci trebuie să îmi pun şi viaţa dacă trebuie pentru Adevăr. Iar, Adevărul domnule primar nu este o idee filosofică, ci este Persoană, adică Hristos”, a mai scris arhiepiscopul Tomisului.

Acesta susţine că a acceptat relocarea acestei biserici, în urma promisiunii primarului, potrivit căreia va identifica un teren pe care să fie mutat Sfântul Altar.

„Cuvântul dat nu a fost ţinut, însă suntem somaţi ca în câteva zile să demolăm biserica. Somaţia este pe cât de injustă pe atât de imorală. A ne ordona să demolăm cu propriile mâini o biserică este mai grav decât dacă vi s-ar cere să capitulaţi fără luptă. (...) Iubite domnule primar, primiţi aceste cuvinte ca pe o smerită rugăciune pe care o înălţăm către Dumnezeu pentru a vă dărui curajul şi puterea în inimă de a fi peste vremi şi de a nu vă lega numele de o samavolnicie atât de cutremurătoare cum este aceasta de a demola Biserica Izvorul Tămăduirii”, mai susţine IPS Teodosie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
biserică,
demolare,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici