Italian pus sub control judiciar de DNA în dosarul privind reabilitarea căii ferate Bucureşti-Constanţa

Mario La Sala, cetăţean italian, a fost pus, miercuri, sub control judiciar de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul privind reabilitarea unor tronsoane de cale ferată pe ruta Bucureşti - Constanţa.

1263 afișări
Imaginea articolului Italian pus sub control judiciar de DNA în dosarul privind reabilitarea căii ferate Bucureşti-Constanţa

Italian pus sub control judiciar de DNA în dosarul privind reabilitarea căii ferate Bucureşti-Constanţa

Cauza, precizează DNA într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, are ca obiect împrejurările şi destinaţia unor comisioane de peste două milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăţi datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată.

Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta Bucureşti – Constanţa, fiind finanţate în proporţie de 75% din fonduri europene şi 25% din bugetul de stat.

În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor CFR (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăţi restante la nivelul lunii mai 2012.

"În perioada iunie - iulie 2012, inculpatul La Sala Mario a pretins unui reprezentant al companiei de construcţii, suma de 1.900.000 euro, promiţându-i că, datorită influenţei pe care o are asupra ministrului transporturilor, îl va determina să se implice în rezolvarea problemei companiei de construcţii, legată de plăţile scadente şi restante ale CFR. Urma ca banii să fie încasaţi prin intermediul unor contracte încheiate cu societatea controlată de Favino Roberto Pasquale, Team Delta Proiect SRL. Activitatea de pretindere a venit în continuarea şi susţinerea activităţii de pretindere săvârşită de Favino Roberto Pasquale faţă de reprezentanţii aceleiaşi companii de construcţii, având rolul de a întări faptul că semnarea contractelor (menite să mascheze cumpărarea influenţei) constituie unica modalitate de rezolvare a problemei legată de plăţile scadente şi restante ale CFR şi, totodată, de a asigura plata sumelor de bani restante în contul companiei de construcţii", se arată în ordonanţa privind măsura controlului judiciar întocmită de procurori.

Procurorii mai arată că în perioada 2012 – 2015, cetăţeanul italian a primit indirect, pentru sine sau pentru altul, prin intermediul a trei contracte fictive încheiate de compania de construcţii, cu societatea Team Delta Proiect SRL, suma de 9.845.937,31 lei (aproximativ 2,1 milioane euro) pentru a-şi exercita influenţa asupra ministrului transporturilor şi a-l determina pe acesta să se implice în rezolvarea problemei companiei respective.

Din suma totală, La Sala Mario a încasat 4.472.141 lei (1.020.550 euro), în perioada 05.11.2012 – 26.08.2013, prin intermediul a 34 de viramente bancare efectuate din contul societăţii Team Delta Proiect SRL în conturile a două societăţi belgiene aflate sub controlul său. În perioada imediat următoare, suma de 600.693 euro a fost virată din conturile societăţilor belgiene în conturile personale ale inculpatului La Sala Mario.

Investigaţia este realizată cu sprijinul OLAF, precizează DNA.

Taguri:
dna,
calea ferată,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici