Iulie aduce scumpiri la gaze şi energie electrică

Preţurile gazelor vor creşte de la 1 iulie în medie cu 12,5%, în timp ce tarifele percepute pentru energia electrică vor fi majorate în medie cu 5,3%, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei.

144 afișări
Imaginea articolului Iulie aduce scumpiri la gaze şi energie electrică

Iulie aduce scumpiri la gaze şi energie electrică (Imagine: Mediafax Foto)

Preţurile gazelor vor creşte de la 1 iulie în medie cu 12,5%, ca urmare a majorării costurilor cu achiziţia gazelor naturale în ianuarie - iunie 2008, precum şi pentru recuperarea parţială a diferenţelor de preţ înregistrate în aceeaşi perioadă.

Astfel, noile preţuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale către consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh în cazul E.ON GAZ România (în creştere cu 11,6% faţă de cele curente) şi de 104,70 lei/MWh în cazul Distrigaz Sud Bucureşti (în creştere cu 12,5% faţă de cele curente), potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

"ANRE a analizat toate solicitările primite din partea furnizorilor de gaze naturale, în special Distrigaz Sud şi EON GAZ România, care au cerut adaptarea preţurilor reglementate la costurile reale de achiziţie a gazelor naturale din import, în condiţiile în care preţul de importul pentru trimestrul trei este estimat la circa 480 dolari/1.000 metri cubi, în creştere cu 30% faţă de nivelul recunoscut în tarifele curente, respectiv 370 dolari/1.000 metri cubi", se arată în comunicatul Autorităţii de reglementare.

Potrivit ANRE, decizia de ajustare a preţurilor reprezintă o măsură necesară pentru asigurarea funcţionării normale a pieţei interne, pentru asigurarea continuităţii în furnizarea gazelor naturale şi pentru constituirea stocurilor de iarnă.

Cei doi mari distribuitori de gaze, E.ON Gaz şi Distrigaz Sud, au cerut majorări ale preţurilor la gaze de circa 25%.

De la 1 iulie intră în vigoare şi un nou sistem de tarifare a gazelor naturale, care, pe lângă cantitatea de gaz consumată, va lua în calcul şi puterea calorică a gazului, ca parametru de calitate.

Facturile vor continua să conţină informaţiile despre consum, exprimate în unităţi de volum (metri cubi), dar valoarea facturii va fi calculată pe baza cantităţii de energie livrată fiecărui consumator, determinată prin înmulţirea consumului de gaze cu puterea calorifică superioară, se precizează în comunicatul ANRE.

Costurile de implementare sunt suportate de către furnizori şi nu vor afecta preţul plătit de consumatori.

Tariful la energie electrică se va majora de la 1 iulie în medie cu 5,3%, majorarea pentru consumatorii casnici fiind de 4,4% faţă de preţul curent, la 0,3125 lei/kWh, aferent tarifului monom cu rezervare, potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Noile tarife la furnizarea de energie sunt determinate de creşterea costurilor cu combustibilii, precum şi de investiţiile pentru conformarea la standardele de mediu şi cheltuielile suplimentare induse de emisiile poluante cu efect de sera (dioxidul de carbon), care nu se încadrează în limitele impuse prin directivele specifice ale Comisiei Europene, se arată într-un comunicat al ANRE.

Potrivit autorităţii de reglementare, aceste tarife reflectă corect şi costurile de furnizare a energiei electrice în noile condiţii rezultate după separarea activităţilor de distribuţie de cele de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici