Jandarmeria: Gazele lacrimogene folosite la proteste provin exclusiv de la producători autorizaţi şi certificaţi. Substanţele sunt folosite şi de forţe de ordine europene

Jandarmeria Capitalei precizează că gazele lacrimogene folosite de forţele de ordine provin exclusiv de la producători autorizaţi şi certificaţi conform legii, subliniind că substanţele utilizate de către militarii români sunt prezente şi în dotarea jandarmilor din Europa.

1432 afișări
Imaginea articolului Jandarmeria: Gazele lacrimogene folosite la proteste provin exclusiv de la producători autorizaţi şi certificaţi. Substanţele sunt folosite şi de forţe de ordine europene

Jandarmeria: Gazele lacrimogene folosite la proteste provin exclusiv de la producători autorizaţi şi certificaţi. Substanţele sunt folosite şi de forţe de ordine europene

„Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public privind substanţele iritant lacrimogene, Jandarmeria Română face următoarele precizări: Gazele iritant lacrimogene folosite de Jandarmeria Română în diferite dispozitive (spray de mână, pulverizator de capacitate mărită sau cartuşe iritant lacrimogene) sunt achiziţionate de către instituţia noastră exclusiv de la producători autorizaţi şi certificaţi conform legii. Menţionăm totodată că aceste substanţe sunt folosite de majoritatea forţelor de poliţie şi jandarmerie europene”, au precizat reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei.

Procurorii militari care anchetează intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august nu au primit încă informaţii privind compoziţia şi cantitatea gazelor folosite de către forţele de ordine la miting, au precizat reprezentanţii Parchetului Militar.

„Deocamdată nu avem date şi elemente privitoare la concentraţia gazelor utilizate şi la compoziţia acestora”, a declarat procurorul militar Ionel Corbu, cel care instrumentează dosarul privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.

De asemenea, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei a mai spus că gazul folosit de jandarmi "este legal, aprobat şi utilizat în toată lumea".

"Jandarmeria este dotată cu diferite dispozitive care utilizează gaze lacrimogene, aici mă refer la Cloro-benzol, de fapt e Cloro-benzal, de fapt CS, acesta se foloseşte în concentraţie maximă de 1%, deci e o concentraţie foarte mică. Dacă domnii specialişti care au apărut pe la televizor măcar deschideau un Google, observau că ultimele studii s-au făcut în urma unei intervenţii a americanilor, mă refer la FBI in anul 2000, iar Oficiul special al Procuraturii SUA, care cred că e o instituţie serioasă, a considerat că acest gaz produce doar în stări excepţionale sau poate produce leziuni ale corneei, arsuri locale sau iritaţii ale mucoaselor. Letal nu poate să fie de nicio culoare decât dacă este utilizat în cantităţi foarte mari în spaţii închise. Jandarmeria foloseşte mai multe tipuri de armament şi aici mă refer la grenade iritant-lacrimogene, care au un praf, un CS sub formă de pulbere, cartuşe iritant-lacrimogene pentru lansator, ceea ce s-a văzut că pleacă din armele acelea, lansator. Tragem la 45 de grade sau la 50 de grade, în funcţie de distanţa la care vrem să cadă lovitura şi lovitura se duce în sus şi lovitura se duce în sus. Tot nişte studii americane au arătat că zona cea mai toxică a CS a acela lichid. Jandarmeria nu foloseşte în stare lichidă acest gaz. E foarte legal, e aprobat şi utilizat în toată lumea. România e una din ţările care îşi cumpără muniţie nu neapărat din România, loviturile de 38 sau 40 vin din Germania", a spus Cătălin Paraschiv, pentru Kamikaze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici