Judecarea cererii depuse de Maria Vlas pentru contopirea pedepselor, amânată din lipsă de apărător

Magistraţii Tribunalului Prahova au amânat, marţi, judecarea cererii de contopire a pedepselor din dosarele FNI şi FNA, depusă de Ioana Maria Vlas, în condiţiile în care Baroul Prahova nu a desemnat un avocat din oficiu pentru Vlas.

27 afișări
Imaginea articolului Judecarea cererii depuse de Maria Vlas pentru contopirea pedepselor, amânată din lipsă de apărător

Judecarea cererii depuse de Maria Vlas pentru contopirea pedepselor, amânată din lipsă de apărător (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Marţi, la Tribunalul Prahova ar fi trebuit să se judece cererea depusă de Ioana Maria Vlas în vederea contopirii pedepselor din dosarele FNI şi FNA.

Ioana Maria Vlas a fost adusă în sala de judecată însoţită de poliţişti, refuzând să facă orice declaraţie în faţa jurnaliştilor prezenţi la tribunal.

Cererea lui Vlas nu a fost judecată însă din cauză că Baroul Prahova nu a desemnat un avocat din oficiu.

"S-a dispus amânarea la data de 13 aprilie întrucât în cauză nu s-a desemnat un apărător din oficiu, dar şi pentru ataşarea altor înscrisuri", a declarat judecătorul Alina Anton, purtător de cuvânt al Tribunalului Prahova.

Alina Anton a precizat că instanţa de judecată emisese o adresă către Baroul Prahova pentru desemnarea unui apărător din oficiu, însă Baroul Prahova nu a făcut acest lucru până la primul termen al procesului, care a fost marţi. În acestre condiţii, instanţa a dispus să se revină cu o altă adresă către Baroul Prahova şi a solicitat, totodată, Baroului să ia măsurile sancţionatorii persoanelor responsabile pentru faptul că Ioana Maria Vlas nu a avut un apărător la termenul de marţi.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Prahova a explicat că, în condiţiile în care Maria Vlas are de ispăşit două pedespe distincte de zece, respectiv opt ani de închisoare, prin cererea depusă şi care va fi judecată la Tribunalul Prahova poate primi pedeapsa cea mai grea, la care se poate acorda un spor de până la cinci ani, adică poate primi între zece şi 15 ani de detenţie, şi nu cumulul celor două pedepse aplicate iniţial.

Ioana Maria Vlas rămâne cu pedeapsa de zece ani de închisoare în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii (FNI), după ce magistraţii instanţei supreme au decis, în 4 iunie 2009, să menţină decizia Curţii de Apel Bucureşti de condamnare a acesteia.

Instanţa a menţinut în parte decizia Curţii de Apel Bucureşti în cazul FNI, în care sunt mai mulţi inculpaţi alături de Vlas şi a stabilit, totodată, că AVAS nu este parte responsabilă civilmente în proces, astfel că nu instituţia este obligată să îi despăgubească pe investitorii FNI.

În procesul privind prăbuşirea FNA, Ioana Maria Vlas a fost condamnată, în 3 iunie 2009, de Curtea de Apel Bucureşti, la opt ani de detenţie.

Ioana Maria Vlas este încarcerată la Penitenciarul Târgşor din luna iunie a anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici