Judecătoarele Bârsan şi Puşoiu au primit bijuterii şi alte foloase pentru soluţii favorabile

Judecătoarele Gabriela Bârsan şi Iuliana Puşoiu au primit bijuterii şi alte foloase în schimbul facilitării soluţionării favorabile a unor dosare aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ şi fiscal, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

592 afișări
Imaginea articolului Judecătoarele Bârsan şi Puşoiu au primit bijuterii şi alte foloase pentru soluţii favorabile

Judecătoarele Bârsan şi Puşoiu au primit bijuterii şi alte foloase pentru soluţii favorabile (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează acte de urmărire penală faţă de următoarele persoane: Gabriela Victoria Bârsan, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă; Iuliana Puşoiu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cadrul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă; Claudia Gherbovan Silinescu, avocat în Baroul Bucureşti, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi Gabriel Chriac, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, în perioada mai 2010 - mai 2011, învinuitele Bîrsan Gabriela Victoria şi Puşoiu Iuliana au primit, în mod repetat, de la învinuiţii Gherbovan - Silinescu Claudia şi Chiriac Gabriel, diferite foloase reprezentând bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion şi plata cazării pentru diferite deplasări în străinătate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosinţei gratuite a unui apartament situat în Paris - Franţa. Foloasele respective au fost primite în schimbul facilitării soluţionării favorabile a unor dosare aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ şi fiscal.

Învinuiţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, precizează DNA.

Consiliul Superior al Magistraturii a admis, joi după-amiaza, cererea DNA de percheziţionare a locuinţei judecătoarei Gabriela Bârsan, preşedinta Secţiei Contencios Administrativ de la Înalta Curte de Casaţie, suspectată de luare de mită, susţin surse judiciare.

Alături de Gabriela Bârsan, în ancheta DNA este vizată şi Iuliana Puşoiu, de la Secţia de Contencios a instanţei supreme.

Surse judiciare susţineau totuşi că Gabriela Bârsan este cercetată pentru că ar fi primit de la avocata Silinescu Gherbovan cadouri constând în excursii în străinătate şi folosirea, de către fiul judecătoarei, a unui apartament în Paris al avocatei. Avocata reprezintă un om de afaceri care avea mai multe litigii la Secţia de Contencios a ICCJ.

Şi judecătoarea Corina Corbu, fost secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii şi actual magistrat la Secţia Contencios a ICCJ, este vizată în ancheta procurorilor DNA, susţin surse judiciare.

Vineri, preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, a sesizat Inspecţia Judiciară de pe lângă plenul Consiliului, pentru a verifica posibilele abateri disciplinare sau încălcări ale Codului Deontologic săvârşite de unii judecători ai ICCJ.

"Urmare a recentelor materiale de presă în legătură cu cercetarea declanşată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru presupuse fapte de corupţie săvârşite de judecător Gabriela Bârsan şi judecător Iuliana Puşoiu, ambele din cadrul ICCJ, preşedintele CSM, judecător Horaţius Dumbravă a sesizat Inspecţia Judiciară de pe lângă plenul Consiliului, în vederea efectuării de verificări privind posibilele abateri disciplinare sau încălcări ale Codului Deontologic săvârşite de unii judecători ai ICCJ", arată Consiliul Superior al Magistraturii, într-un comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici