Judecătoarele CSM Baltag şi Oprina: Memorandumul de desfiinţare a SIIJ ar trebui să provoace revoltă

Judecătoarele CSM Gabriela Baltag şi Evelina Oprina critică, într-un punct de vedere, memorandumul pentru desfiinţarea SIIJ depus în Guvern şi precizează că documentul ar trebui să provoace revoltă, mai ales pentru că nu cuprinde abuzurile şi protocoalele secrete.

537 afișări
Imaginea articolului Judecătoarele CSM Baltag şi Oprina: Memorandumul de desfiinţare a SIIJ ar trebui să provoace revoltă

Judecătoarele CSM Baltag şi Oprina: Memorandumul de desfiinţare a SIIJ ar trebui să provoace revoltă

„Propunerea memorandumului adoptat de Guvern de desfiinţare a SIIJ este fundamentatră în principal pe anumite documente europene, precum rapoartele GRECO, ale Comisiei de la Veneţia şi raportul MCV, din care sunt extrase şi citate cu nesaţ considerente care cer, mai mult sau mai puţin imperios, o reevaluare, regândire ori chiar desfiinţare a SIIJ. Mai doreşte cineva să vadă care a fost premisa reală a nevoii de înfiinţare a SIIJ, situaţiile dovedite de abuzuri comise de unii magistraţi, în special procurori ori dezvăluirile privind existenţa unor protocoale secrete care au genera ingerinţe în actul de justiţie?”, se arată într-un punct de vedere semnat de judectoarele CSM Gabriela Baltag şi Evelina Oprina, transmis MEDIAFAX.

Magistraţii mai arată că rapoartele europene, la care ne raportăm, conţin numeroase erori factuale, relevate de CSM. Aceste rapoarte recunosc că protocoalele secrete depăşesc sfera lor de acţiune „şi, prin urmare, le ignoră suveran”.

„Memorandumul ar trebui să ne provoace revoltă, dacă am fi cu adevărat preocupaţi de oameni. Niciun cuvânt din memorandum nu denotă o minima preocupare pentru cetăţeni, pentru garanţia oferită acestora de protecţie a dreptului la un proces echitabil, căci cine nu a înţeles până acum ce era de înţeles, vom spune noi acum, din nou clar şi răspicat: SIIJ s-a născut din nevoia de protecţie a cetăţenilor, căci numai un judecător cu adevărat independent constituie garanţia unei justiţii drepte şi echitabile”, mai precizează judecătoarele.

În documentul semnat de Baltag şi de Oprina se mai arată că SIIJ a fost validată constituţional, însă în memorandum acest lucru este menţionat doar tangenţial.

„Despre abuzuri şi protocoale oculte, despre destine distruse de vechea structură de parchet DNA şi despre destinele justiţiabililor care au avut nefericita şansă să întâlnească în parcursul lor judiciar un judecător care a suferit diverse forme de presiune nu se vorbeşte în memorandum, căci acestea de ar fi cunoscute cu adevărat ar cutremura nu doar sistemul judiciar, dar şi întreaga societate şi ar genera imediat remedii europene sau internaţionale adecvate, iar nu încercări de ascundere a realităţii”, mai arată sursa citată.

Semnatarele punctului de vedere mai menţionează practicile DNA care, potrivit acestora, au pus presiune pe activitatea de judecată: lipsa ordonanţelor de începere a urmăririi penale in rem, solicitarea şi prelungirea mandatelor de supraveghere tehnică în lipsa unor motive care să le justifice, dosare ţinute în nelucrare perioade mari de timp, judecători supravegheaţi cu încălcarea dispoziţiilor procedurare etc.

„SIIJ, cea mai importantă garanţie de independenţă reală a judecătorilor urmează a fi desfiinţată. Aşa şi-a asumat public Guvernul, însă cei care acum se bucură vor regreta mai târziu. Dar atunci s-ar putea să fie prea târziu, poate chiar pentru ei inşişi”, mai precizează magistraţii.

Precizările vin după ce ministrul Justiţiei a depus, în şedinţa de Guvern de vineri seară, un memorandum prin care propune desfiinţarea SIIJ. Cătălin Predoiu a spus că structura de parchet „iese din principiile de funcţionare” ale Ministerului Public şi a fost criticată şi de forurile europene chiar înainte de a fi înfiinţată.

„Ce a urmat a confirmat temerile”, a spus ministrul.

Ludovic Orban a declarat că propunerea făcută de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, prin memorandumul care recomandă soluţia desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), este una corectă.

„Măsura se află şi în programul de guvernare”, a punctat premierul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici