Judecătoarele Dinu şi Costache, urmărite penal pentru trafic de influenţă şi luare de mită

Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti, sunt urmărite penal de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi luare de mită, potrivit actului prin care s-a solicitat CSM încuviinţarea percheziţiei corporale şi domiciliare, reţinerea şi arestarea celor două judecătoare.

834 afișări
Imaginea articolului Judecătoarele Dinu şi Costache, urmărite penal pentru trafic de influenţă şi luare de mită

Judecătoarele Dinu şi Costache, urmărite penal pentru trafic de influenţă şi luare de mită (Imagine: Shutterstock)

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat miercuri solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de percheziţie corporală şi domiciliară, reţinere şi arestare preventivă a judecătoarelor Antonela-Annemary Costache şi Viorica Dinu, de la Tribunalul Bucureşti.

"Procurorii anticorupţie, conform actului prin care s-a solicitat încuviinţarea, au început urmărirea penală faţă de doamnele Costache Antonela-Annemary şi Dinu Viorica privind infracţiunile de trafic de influenţă şi luare de mită", se arată într-un comunicat de presă de joi al CSM.

Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost reţinute în noaptea de miercuri spre joi, fiind suspectate că au luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuţu, fost Staicu, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Antonela Costache, fostul preşedinte al Secţiei a II-a Penală de la Tribunalul Bucureşti, şi Viorica Dinu au fost ridicate miercuri seară de procurori şi duse la audieri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce le-au fost percheziţionate locuinţele.

După ce le-au audiat mai multe ore, procurorii DNA au emis pe numele celor două judecătoare ordonanţe de reţinere şi urmează să ceară instanţei arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit surselor citate, cele două judecătoare ar fi luat mită aproximativ 150.000 de euro. Judecătoarele ar fi fost cooptate şi pentru soluţionarea altor două dosare.

În acelaşi dosar au fost ridicaţi şi duşi la audieri avocaţii Dan Petre şi Ileana Răducu - unul dintre avocaţii lui Dinel Nuţu, soţia lui Dan Petre, care este jurist, precum şi arhivarul Sorin Vasilescu, de la una dintre secţiile penale ale Tribunalului Bucureşti, au mai spus sursele judiciare.

Anchetatorii au făcut joi dimineaţă percheziţii la sediul Tribunalului Bucureşti, de unde au ridicat documente şi probe.

Viorica Dinu se ocupa de dosarul în care Dan Voiculescu şi alte persoane sunt judecate pentru modul în care a fost privatizat Institutul de Cercetări Alimentare. Printre dosarele soluţionate de Viorica Dinu este şi cel în care Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat pentru favorizarea lui Nicolae Popa.

Antonela Costache a emis mandatul de arestare pentru Gregorian Bivolaru şi a făcut parte din completul de judecată care a soluţionat dosarul în care a fost judecat Fănel Pavalache.

Cele două judecătoare trebuiau să facă parte din completul care va judeca, în 18 martie, recursul lui Adrian Năstase privind eliberarea condiţionată.

Tribunalul Bucureşti a dispus, în 11 februarie, eliberarea lui Dinel Nuţu, decizia fiind dată în dosarul în care acesta este judecat pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaş cu peste 11 milioane de euro.

Instanţa a respins atunci recursul procurorilor la hotărârea Judecătoriei Sectorului 2, din 6 februarie, prin care s-a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a lui Dinel Nuţu cu cea a obligării de a nu părăsi ţara.

Următorul termen de judecată al dosarului de fraudare a Transgaz Mediaş a fost stabilit pentru 3 aprilie.

În noiembrie 2007, Dinel Staicu, preşedinte al Societăţii de Investiţii Financiare Oltenia, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie într-un dosar privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaş cu peste 11 milioane de euro.

În 4 aprilie 2011, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor. Anterior, Staicu a preluat numele soţiei, Nuţu, astfel că omul de afaceri nu a fost de găsit, instanţa de executare a pedepsei dându-l în urmărire naţională, pe vechiul nume.

În 7 aprilie 2011, Dinel Nuţu a fost dat în urmărire internaţională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare, iar în 19 aprilie 2011 a fost prins în localitatea Mako din Ungaria. Ulterior, Judecătoria Budapesta a confirmat mandatul european de arestare şi l-a predat Poliţiei Române, Dinel Nuţu fiind încarcerat.

Între timp, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis anularea condamnării de şapte ani de închisoare a lui Dinel Nuţu, pe motiv că a mai fost judecat pentru aceleaşi fapte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici