Tribunalul Bucureşti a decis punerea în libertate a lui Dinel Staicu, în dosarul de fraudare a Transgaz Mediaş

Tribunalul Bucureşti (TB) a decis definitiv, luni, punerea în libertate a lui Dinel Nuţu, fost Staicu, în dosarul în care acesta este judecat pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaş cu peste 11 milioane de euro.

579 afișări
Imaginea articolului Tribunalul Bucureşti a decis punerea în libertate a lui Dinel Staicu, în dosarul de fraudare a Transgaz Mediaş

Dinel Staicu (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Instanţa a respins recursul procurorilor la hotărârea Judecătoriei Sectorului 2 din 6 februarie prin care s-a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpatului cu măsura obligării de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea instanţei de judecată.

Dinel Nuţu urmează să fie eliberat dacă nu este arestat în alte cauze, potrivit deciziei TB.

"Pe durata măsurii obligării de a nu părăsi ţara inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la instanţa de judecată de câte ori este chemat; b) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, conform programului stabilit de acesta şi ori de câte ori este chemat; c) să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei; d) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme; e) să nu se apropie de celelalte părţi, de experţii desemnaţi de instanţă sau martorii din cauză şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect", a stabilit Judecătoria Sectorului 2, în 6 februarie.

Decizia Judecătoriei a fost atacată cu recurs de procurori.

Următorul termen de judecată al dosarului de fraudare a Transgaz Mediaş a fost stabilit pentru 6 martie.

În noiembrie 2007, preşedintele Societăţii de Investiţii Financiare Oltenia, Dinel Staicu, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un dosar privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaş cu peste 11 milioane de euro.

În acest dosar au mai fost trimişi în judecată Aurel Gabriel Coconea - fost director general al SNTGN Transgaz SA Mediaş, Cornel Teodor Volintiru - fost director general al SC Sironex SA Craiova, Carmen Ioana Popescu şi Vlad Rebega - foşti directori general, respectiv, economic al SC BDJ SA Craiova, Vasile Banciu - fost director general adjunct al SC Asigurarea Naţională Română SA, Adrian Georgel Bogza - fost administrator al SC Delta Telecom SA, precum şi Iulian şi Tudorică Siclitaru.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada august 2000 – iulie 2001, Aurel Coconea ar fi încheiat ilegal 14 convenţii de plăţi cu cinci societăţi cu capital integral de stat, prin care ar fi interpus în circuitul financiar dintre societăţile de stat transportatoare, distribuitoare şi respectiv beneficiare de gaze naturale, patru firme private controlate de Dinel Staicu. Cele patru firme sunt SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA Bucureşti, SC Sironex SA Craiova şi SC Dumimpex SM SRL Bucureşti.

Convenţiile de plăţi ar fi fost încheiate cu încălcarea OUG 10/1997 şi a Normei Metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenţă ale contribuabililor persoane juridice în vederea diminuării blocajului financiar şi a pierderilor în economie, aprobată prin HG 685/1999.

Astfel, la solicitarea SNTGN Transgaz SA Mediaş, societăţile de stat consumatoare de gaze au achitat în conturile celor patru firme suma de 132,5 miliarde de lei vechi.

Anchetatorii au stabilit că cele patru firme controlate de Dinel Staicu - reprezentate de Cornel Volintiru, Vlad Rebega, Carmen Ioana Popescu, Tudorică şi Iulian Siclitaru - nu ar fi avut activitate comercială, nu ar fi avut relaţii comerciale cu societăţile implicate în încheierea actelor de compensare şi nici nu ar fi prezentat credibilitate financiară.

Sumele de bani astfel încasate ar fi fost direcţionate către firmele din grupul controlat de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu şi ar fi ajuns în conturile personale ale acuzaţilor sau în conturile altor societăţi în care aceştia ar fi fost implicaţi şi de unde ar fi fost retrase în numerar.

Pentru negocierea şi încheierea convenţiilor de plăţi, Dinel Staicu ar fi beneficiat şi de sprijinul lui Adrian Bogza, care ar fi primit suma de nouă miliarde de lei vechi, achitată în contul SC Delta Telecom SA, cu titlu de comision de intermediere, potrivit DNA.

Prejudiciul total cauzat SNTGN Transgaz SA Mediaş a fost aproximat la peste 260,8 miliarde de lei vechi, respectiv 11,3 milioane de euro, potrivit DNA.

În 4 aprilie 2011, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor. Anterior, Staicu a preluat numele soţiei, de Nuţu, astfel că omul de afaceri nu a fost de găsit, instanţa de executare a pedepsei dându-l în urmărire naţională, pe vechiul nume.

În 7 aprilie 2011, Dinel Nuţu a fost dat în urmărire internaţională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare, iar în 19 aprilie 2011 a fost prins în localitatea Mako din Ungaria. Ulterior, Judecătoria Budapesta a confirmat mandatul european de arestare şi l-a predat Poliţiei Române, fiind încarcerat.

Între timp, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti a decis anularea condamnării de şapte ani de închisoare a lui Staicu, întrucât a mai fost judecat pentru aceleaşi fapte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici