Judecător de la Tribunalul Bucureşti, în dialog cu Voiculescu: Presa ar trebui să-şi vadă de treabă

Judecătorul Ana Otilia Bomboş de la Tribunalul Bucureşti s-a exprimat faţă de Dan Voiculescu, audiat ca martor în dosarul Loteria II, că nu înţelege de ce presa intervine sau se exprimă în chestiuni judicare, arătând că "presa ar trebui să-şi vadă de treburile ei".

666 afişări
Imaginea articolului Judecător de la Tribunalul Bucureşti, în dialog cu Voiculescu: Presa ar trebui să-şi vadă de treabă

Dan Voiculescu (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

Instanţa i-a citit din oficiu lui Voiculescu declaraţia dată în 16 aprilie 2007 unui procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Dan Voiculescu a spus că îşi menţine integral declaraţia dată la acea vreme şi a mai arătat că nu înţelege de ce a fost nevoie de emiterea unui mandat de aducere.

El a arătat că presa a aflat despre acest aspect, motiv pentru care, în opinia sa, a furnizat în spaţiu public informaţia şi l-a aşteptat la sediul instanţei.

În acest context, judecătoarea Bomboş a spus: "Nici eu nu înţeleg ce e cu toată presa. Presa ar trebui să-şi vadă de treburile ei şi să nu se amestece în justiţie".

Tot miercuri, omul de afaceri George Copos, judecat în acest dosar alături de fiica lui Dan Voiculescu, a declarat la Tribunalul Bucureşti că are şase adrese ale Comisiei Naţionalea Valorilor Mobiliare (CNVM), transmise în timpul urmăririi penale, în care se arată că piaţa RASDAQ nu era una reglementată, astfel că eventualele operaţiuni ilicite nu ar fi de factură penală.

Instanţa a stabilit un nou termen de judecată pentru 5 iunie, dată la care vor fi discutate probele apărării.

În dosarul Loteria II, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, în 29 decembrie 2008, pe Gheorghe Copos, Camelia Voiculescu şi Sorin Pantiş, alături de alte zece persoane, pentru manipularea pieţei de capital.

Gheorghe Copos este acuzat, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC "Ana Electronic" SA Bucureşti şi de acţionar majoritar al SC "Ana Grup" SA Bucureşti, de spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la participaţie improprie la fals intelectual, de folosirea de informaţii privilegiate pentru dobândirea, pe cont propriu sau pe contul unei terţe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informaţii se referă, de dezvăluirea acestora, de recomandarea către alte persoane de a dobândi sau înstrăina instrumentele financiare la care se referă acele informaţii şi, respectiv, de manipulare a pieţei de capital.

Camelia Voiculescu, fiica cea mare a preşedintelui fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, este acuzată de folosirea unor informaţii privilegiate pentru dobândirea pe cont propriu sau pe contul unei terţe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informaţii se referă şi, respectiv, efectuarea, împreună cu alte persoane, în mod concertat, de operaţiuni de manipulare a pieţei de capital.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş este acuzat, în calitate de reprezentant al societăţii Grivco SA Bucureşti, de folosirea de informaţii privilegiate pentru dobândirea pe cont propriu sau pe contul unei terţe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informaţii se referă, de faptul că a dezvăluit aceste informaţii şi de recomandarea făcută altor persoane de a dobândi sau înstrăina instrumentele financiare la care se referă acele informaţii şi, respectiv, efectuarea, împreună cu alte persoane, în mod concertat, de operaţiuni de manipulare a pieţei de capital.

Alături de aceştia, în dosarul Loteria II sunt judecaţi Giulio Giuzepe Roza - director economic la SC "Ana Electronic" SA Bucureşti, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al SC "Ana Grup" SA şi administrator al SC Rom Tur GM Impex SRL, Vasile Bontaş - director general al SC "Ana Electronic SA" Bucureşti, Octavian Juncu - membru al Consiliului de Administraţie al SC "Ana Electronic" SA Bucureşti, Ioan Maxim - director general al SC "Fast Service Electronica" SA Bucureşti, Mihai Stolojanu - membru al Comitetului Director al Sucursalei Teritoriale Bucureşti a Fondului Proprietăţii de Stat, Nicu Romeo Susanu - expert în cadrul Sucursalei Teritoriale Bucureşti a Fondului Proprietăţii de Stat, George Vodislav - membru al Comitetului Director al Sucursalei Teritoriale Bucureşti a Fondului Proprietăţii de Stat, Ilie Precup - expert evaluator, Ion Filip şi Niculaie Ghinea.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Copos ar fi împrumutat 2.350.000 de lei de la Grivco, grup de firme controlat de Dan Voiculescu, şi apoi ar fi finanţat achiziţia de către această societate a unui pachet de acţiuni la Ana Imep, care ulterior au fost cesionate pentru 2.480.000 de lei.

Acuzaţiile privind privatizarea Electronica, numită apoi Ana Electronic, este explicată de procurori prin "inginerie financiară", care presupune operaţiuni de plasare, stratificare şi integrare a titlurilor de participare. De asemenea, procurorii susţin că Ana Electronic a încercat să evite şi plata unui impozit de 25 la sută prin interpunerea unor persoane în procesul de vânzare-cumpărare.

Potrivit rechizitoriului, prin "operaţiuni de stratificare", persoanele cercetate în dosarul Loteria II ar fi vândut şi revândut 40 de spaţii comerciale, preluate de Ana Electronic, care ar fi fuzionat prin absorbţie cu Fast Service Electronica, obţinând venituri de peste 23.800.000 de lei, banii intrând apoi în "circuitul spălării" prin mai multe firme.

În cazul lui Gheorghe Copos, procurorii au pus sechestru asigurator pe jumătate dintr-un imobil al acestuia, în valoare de 100.000 şi pe jumătate dintr-un teren de 635 de metri pătraţi din Herăstrău, în valoare de 830.000 de euro. De asemenea, anchetatorii au indisponibilizat şi jumătate dintr-un imobil din Bucureşti, în valoare de 139.000 de euro, precum şi jumătate de clădire şi de teren din Capitală, care valoarează împreună 640.000 de euro.

Judecarea a început cu o întârziere de peste un an, din cauză că dosarul a fost trimis de la instanţa supremă la Tribunalul Bucureşti şi înapoi, din motive de compentenţă, având în vedere că Gheorghe Copos a fost parlamentar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici