Judecătoria Sectorului 4: Lucrarea ştiinţifică a lui Adrian Năstase este în acord cu legea. Cele 45 de zile, acordate corect

Lucrarea ştiinţifică scrisă de Adrian Năstase în penitenciar a fost întocmită conform dispoziţiilor legale, iar cele 45 de zile scăzute din pedeapsă pentru activitatea desfăşurată în detenţie au fost stabilite corect, arată Judecătoria Sectorului 4 în motivarea deciziei de eliberare.

194 afișări
Imaginea articolului Judecătoria Sectorului 4: Lucrarea ştiinţifică a lui Adrian Năstase este în acord cu legea. Cele 45 de zile, acordate corect

Judecătoria Sectorului 4: Lucrarea ştiinţifică a lui Adrian Năstase este în acord cu legea. Cele 45 de zile, acordate corect (Imagine: Octav Ganea / MediafaxFoto)

În 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Adrian Năstase de eliberare înainte de termen.

Instanţa a notat în motivarea deciziei, dată publicităţii miercuri, că lucrarea ştiinţifică "Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene" a fost scrisă de Adrian Năstase în perioada 10 august - 24 decembrie 2012, constatând astfel că "acordarea a 45 zile câştig s-a făcut în conformitate cu dispoziţiile legale".

"Că lucrurile stau astfel o demonstrează şi aprobarea cererilor formulate de deţinut la 10 şi 21 august 2012, prin care acestuia, conform propunerilor comisiei de selecţie muncă din Penitenciarul Jilava făcute în conformitate cu dispoziţiile articolului 59 alineatele 1 şi 3 din Legea 275/2006, i s-a permis să lucreze la elaborarea lucrării opt ore pe zi (40 de ore/săptămână) şi apoi zece ore pe zi (50 ore pe săptămână)", a precizat judecătorul în documentul citat.

Totodată, instanţa a arătat că la momentul la care administraţia penitenciarului a luat cunoştinţă că urmează să fie elaborată lucrarea ştiinţifică, Adrian Năstase "a semnat un angajament în cadrul căruia declara că lucrarea nu va aduce atingere legii privind drepturile de autor".

"Pentru toate acestea, instanţa nu va primi susţinerile reprezentantului Ministerului Public conform cu care nu este îndeplinită fracţia legală, cu referire directă la caracterul ştiinţific al lucrării arătate sau la timpul alocat acesteia", a mai arătat judecătorul.

În legătură cu timpul alocat elaborării lucrării, care, conform susţinerilor DNA, este mai mic cu trei zile decât cel evidenţiat de caracterizare, marcat de perioada dintre 10 august 2012 (data începerii lucrului) şi 21decembrie 2012 (data când s-a dat bun de tipar), instanţa reţine că această împrejurare nu mai prezintă relevanţă la acest moment, date fiind cele statuate prin Decizia nr. 67/2007 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - recurs în interesul legii, publicată în Monitorul Oficial 537 din 16 iulie 2008, potrivit căreia propunerea de liberare condiţionată va fi examinată de instanţă "sub aspectul îndeplinirii tuturor condiţiilor legale, respectiv fracţie, stăruinţă în muncă şi dovezi temeinice de îndreptare, la momentul judecării acesteia, şi nu la momentul introducerii ei".

Adrian Năstase a avut un comportament conform "întru totul" cu rigorile mediului carceral şi nu a fost niciodată sancţionat, iar regimul de detenţie şi-a atins scopul pentru care fostul premier a fost condamnat, potrivit motivării deciziei de eliberare înainte de termen a fostului premier.

La judecarea cererii de eliberare înainte de termen, procurorul de şedinţă a solicitat instanţei Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti respingerea acesteia, invocând faptul că Adrian Năstase nu a dovedit o atitudine de îndreptare, întrucât a continuat să facă afirmaţii la adresa judecătorilor care l-au condamnat la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii".

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a mai arătat în faţa instanţei că este pusă la îndoială calitatea de operă ştiinţifică a lucrării fostului premier avute în vedere pentru punerea lui în libertate şi a invocat că Judecătoria Sectorului 4 nu este competentă să soluţioneze cererea.

În 9 ianuarie, Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care Adrian Năstase ar putea fi eliberat şi a dat aviz favorabil.

"Ca urmare a redactării lucrării ştiinţifice şi a implicării în activităţile de educaţie, a obţinut un număr total de 342 de credite şi a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sancţionat disciplinar pe perioada detenţiei", se arată în raportul comisiei.

În fişa de caracterizare a lui Adrian Năstase, Comisia de la Jilava a consemnat activităţile prestate de acesta, pentru care a fost recompensat cu 45 de zile reducere a pedepsei de doi ani de închisoare.

După decizia comisiei, avocaţii lui Adrian Năstase au depus la Judecătoria Sectorului 4 cererea de eliberare din penitenciar, care a fost admisă în 12 februarie.

Decizia Judecătoriei Sector 4 a fost contestată de procurorii DNA, recursul urmând să se judece la Tribunalul Bucureşti.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Adrian Năstase este încarcerat din 26 iunie 2012.

În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zilele petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici