Judecătorul Florin Costiniu, cercetat în dosarul senatorului Voicu, cere să fie pensionat

Judecătorul Florin Costiniu, suspendat din funcţia de judecător al Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţie, fiind cercetat pentru corupţie în dosarul senatorului Cătălin Voicu, a făcut cerere de pensionare, care va fi luată în discuţie joi, de către Consiliul Superior al Magistraturii.

54 afișări
Imaginea articolului Judecătorul Florin Costiniu, cercetat în dosarul senatorului Voicu, cere să fie pensionat

Judecătorul Florin Costiniu, cercetat în dosarul senatorului Voicu, cere să fie pensionat (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Plenul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va lua în discuţie, joi, cererea de pensionare a judecătorului Florin Costiniu, suspendat din funcţie în urmă cu o săptămână.

În 13 aprilie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca judecătorul Costiniu să fie cercetat în stare de libertate, după ce a stat în arest preventiv trei zile, instanţa supremă impunându-i interdicţia de a părăsi ţara pe perioada cercetărilor.

Florin Costiniu a fost arestat alături de oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, pentru trei zile, un complet de nouă judecători, cu opt voturi "pentru" şi unul împotrivă", stabilind eliberarea magistratului şi cercetarea lui în stare de libertate.

Totodată, completul de nouă judecători a dispus ca cei trei să nu poarte, pe perioada interdicţiei, niciun fel de armă, să nu schimbe domiciliul fără încuviinţarea instanţei, să nu ia legătura între ei sau cu alţi martori din dosar şi să prezinte la poliţie, la parchet şi la instanţă ori de câte ori sunt chemaţi.

Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a ICCJ, şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu au fost arestaţi, în 9 aprile, de un judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a emis pe numele celor trei mandate pe o perioadă de 29 de zile, pentru fapte de corupţie, în dosarul senatorului Cătălin Voicu.

Decizia de arestare a lui Florin Costiniu a constituit o premieră, fiind pentru prima dată în sistemul judiciar românesc când împotriva unui judecător de la cea mai înaltă instanţă din România, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a luat o astfel de măsură.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, în 12 aprilie, suspendarea lui Florin Costiniu din funcţia de judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Costiniu a deţinut funcţia de preşedinte al Secţiei civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie până la 31 martie, deşi DNA declanşase urmărirea penală împotriva sa din luna decembrie 2009.

Costiniu a intrat în concediu de odihnă, pentru 15 zile, de la 1 aprilie.

În acest caz, inculpat principal este senatorul Cătălin Voicu, care a fost arestat, în 30 martie, sub acuzaţiile de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici