Judecătorul Ion Predescu preia atribuţiile preşedintelui Curţii Constituţionale Ioan Vida

Judecătorul Ion Predescu preia atribuţiile preşedintelui Curţii Constituţionale Ioan Vida, întrucât mandatul acestuia a expirat, informează, marţi, Biroul de presă al instituţiei.

54 afișări
Imaginea articolului Judecătorul Ion Predescu preia atribuţiile preşedintelui Curţii Constituţionale Ioan Vida

Judecătorul Ion Predescu preia atribuţiile preşedintelui Curţii Constituţionale Ioan Vida

"În şedinţa din data de 8 iunie 2010, Plenul Curţii Constituţionale, luând act de încetarea mandatului de preşedinte al Curţii Constituţionale, la data de 7 iunie 2010, ca urmare a expirării mandatului de judecător la Curtea Constituţională al domnului prof.univ.dr. Ioan Vida, a hotărât, în temeiul dispoziţiilor art.4 lit.j) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, următoarele: Atribuţiile de preşedinte al Curţii vor fi exercitate de domnul judecător Ion Predescu, până la alegerea noului preşedinte de către Plenul Curţii Constituţionale, în condiţiile Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale", se arată în comunicat.

Hotărârea Curţii se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Mandatele judecătorilor Curţii Constituţionale Ioan Vida, Nicolae Cochinescu şi Petre Lăzăroiu au expirat, astfel că Preşedinţia, Camera Deputaţilor şi Senatul trebuie să-şi numească reprezetnaţii.

Preşedinţia deja a făcut-o, în 2 iunie desemnându-l pe Petre Lăzăroiu în continuare. Acesta preluase restul de mandat al judecătorului Petre Ninosu, care a decedat în vara anului 2008.

În Parlament sunt dispute privind desemnarea celorlaţi doi judecători constituţionali.

Candidatul propus de PSD pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale din partea Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu, a obţinut, în urmă cu o săptămână, 161 de voturi favorabile, iar contracandidatul său propus de PDL Ştefan Minea a obţinut 123 de voturi, dar preşedinta Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a refuzat să-l valideze pe Dorneanu, arătând că acesta trebuia să întrunească 168 de voturi favorabile.

Reprezentanţii PSD au apreciat că Dorneanu a obţinut voturile majorităţii deputaţilor prezenţi şi trebuie numit la Curtea Constituţională, invocând două decizii ale acestui for care precizează că hotărârile Parlamentului se iau cu majoritate simplă.

În replică, Anastase a susţinut că legea de organizare şi funcţionare a curţii Constituţionale prevede că alegerea judecătorilor Curţii se face cu votul majorităţii din numărul total al deputaţilor, iar în cazul lui Dorneanu trebuie reluat votul într-o nouă şedinţă.

În 2 iunie, plenul Senatulului a decis cu 56 de voturi "pentru", opt abţineri şi 50 de voturi "împotrivă", să respingă ordinea de zi a şedinţei care includea, la primul punct, alegerea unui judecător la Curtea Constituţională.

Raportul întocmit de Comisia juridică a Senatului a dat aviz favorabil, cu 5 voturi "pentru" şi trei abţineri, candidatului propus de grupul PNL, Teodor Meleşcanu, în timp ce Antoanella Motoc, propusă de PDL, nu a obţinut nici un vot favorabil.

Senatul, ca şi Camera Deputaţilor trebuia să desemneze un judecător la Curtea Constituţională până în 7 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici