Jumătate dintre angajaţii Maternităţii Rădăuţi închisă temporar, purtători de stafilococ auriu

Jumătate dintre angajaţii Maternităţii Rădăuţi au fost depistaţi ca fiind purtători ai stafilococului auriu, maternitatea, care a fost închisă din 18 decembrie, urmând să fie redeschisă, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

195 afișări
Imaginea articolului Jumătate dintre angajaţii Maternităţii Rădăuţi închisă temporar, purtători de stafilococ auriu

Jumătate dintre angajaţii Maternităţii Rădăuţi închisă temporar, purtători de stafilococ auriu (Imagine: Lucian Muntean/ Mediafax Foto)

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat, luni, că după depistarea focarului de infecţie de la Maternitatea Rădăuţi în data de 23 decembrie au fost prelevate probe, care au ieşit pozitive la stafilococul auriu.

"Au fost recoltate din nou probe în data de 28 decembrie, au fost trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti şi urmează să primim informaţii referitoare la situaţia exactă care este acum la Maternitatea Rădăuţi, respectiv dacă aceste probe sunt negative", a spus prefectul.

El a precizat că urmează ca, cel mai probabil, în data de 5 sau 6 ianuarie Maternitatea din Rădăuţi să fie redeschisă.

Sinescu a mai spus că în acest moment maternitatea este închisă, iar toate cazurile au fost preluate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.

Prefectul a menţionat că au fost depistate în focar 19 cazuri de infecţie, din care 14 au fost spitalizate, iar în prezent mai sunt internaţi în spital doi nou-născuţi, nefiind probleme legate de starea acestora.

"Zece bebeluşi au fost internaţi şi trataţi în Secţia de Chirurgie pediatrică de la Suceava, unul la Iaşi şi câte unul la Rădăuţi şi Siret", a mai spus Sinescu.

Prefectul a arătat că în urma analizelor efectuate din totalul celor 45 de angajaţi ai Maternităţii Rădăuţi un număr de 22 de persoane au fost depistate ca fiind purtătoare de stafilococ auriu.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a dispus, în 18 decembrie, închiderea temporară a Maternităţii Rădăuţi după apariţia unui focar de infecţie intraspitalicească cu şase cazuri de nou-născuţi care au contactat stafilococ auriu medicilino-rezistent.

Directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu, preciza că primul caz de infecţie a fost semnalat în 19 noiembrie, dar că instituţia a fost sesizată de epidemiologul Spitalului Judeţean Suceava în 16 decembrie, ultimele două cazuri internate în spitalul sucevean înregistrându-se în 17 decembrie.

Ea mai spunea că Maternitatea Rădăuţi s-a mutat în actuala locaţie în 4 decembrie, după ce clădirea a fost modernizată în cadrul unui program de reabilitare a maternităţilor finanţat de Banca Mondială. Până în 4 decembrie, maternitatea a funcţionat în alt spaţiu.

Nouă nou-născuţi şi mamele acestora au fost transferaţi de la Maternitatea din Rădăuţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.

Conform sursei citate, bebeluşii de la spitalul din Rădăuţi, care nu prezentau sau prezentau o simptomatolgie uşoară a infecţiei, au fost externaţi după trei sau patru zile de la naştere, iar nou-născuţii bolnavi au fost duşi la Spitalul Judeţean Suceava. Durata de incubaţie a bolii este cuprinsă între şapte şi zece zile.

Zorescu mai spunea că stafilococul auriu medicilino-rezistent este un microb specific de spital care capătă rezistenţă la antibiotice.

Potrivit acesteia, DSP Suceava a decis să închidă temporar Maternitatea Rădăuţi, iar Spitalul din Rădăuţi, în cadrul căruia funcţionează maternitatea, a fost amendat cu 15.000 de lei de inspectorii sanitari suceveni

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici