Jurnaliştii de la "El Pais", şocaţi de cum trăiesc ţiganii români într-un cartier de la periferia Madridului

La numai două săptămâni după ce un canal de televiziune francez a difuzat o anchetă despre situaţia toxicomanilor din România şi pericolul infestării acestora cu virusul HIV, doi jurnalişti spanioli de la una dintre cele mai cunoscute publicaţii din Spania au publicat sîmbătă un reportaj despre situaţia copiilor români de etnie romă dintr-un cartier de la periferia Madridului, care poartă un nume predestinat unui trai mizer: El Gallinero ("Coteţul").

74 afișări
Imaginea articolului Jurnaliştii de la "El Pais", şocaţi de cum trăiesc ţiganii români într-un cartier de la periferia Madridului

Jurnaliştii de la "El Pais", şocaţi de cum trăiesc ţiganii români într-un cartier de la periferia Madridului

Spaniolii avertizează că "Versace vive entre ratas" ("Versace trăieşte printe şobolani") e primul material dintr-o serie dedicate problemelor sociale, în vederea alegerilor locale din 22 mai.

"Coteţul" - mahalaua spaniolă unde copilăria are greutatea fierului

Copiii romi din El Gallinero , unul dintre cele mai sărace cartiere ale Spaniei situate la numai 12 kilometri de metropola spaniolă, se joacă în gunoaie şi nămol, trăiesc între şobolani şi dorm în colibe încropite din tablă şi carton. Potrivit cotidianului "El Pais", cei 200 de copii fac parte dintr-una dintre cele mai mari tabere ilegale din Europa, formată din români, de etnie romă. Datele oficiale informează că aproximativ jumătate dintre aceştia au sub 5 ani.

După ce părinţii lor au fost condamnaţi la o viaţă de marginalizare, noua generaţie încearcă să se integreze în comunitate. Atunci când nu trec pe la şcoala din cartier, şi nu o fac prea des, copiii pleacă de acasă şi curăţă parbrize la semafoare, îşi ajută părinţii la cerşit sau îi însoţesc atunci când adună fier vechi, pe care-l încarcă apoi, bucată cu bucată, în furgonete. Adeseori, micii mahalagii sunt folosiţi de familii pentru furturi, mai ales la metrou. După numai câteva ore petrecute alături de locuitorii "Coteţului", reporterii Pilar Álvarez şi Juan Diego Quesada ajung să compare locul cu un cartier sărăcăcios din Calcutta.

Citeşte mai multe despre cum trăiesc ţiganii români într-un cartier de la periferia Madridului pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici