Jurnalistul rus Dmitri Muratov, premiat cu Nobel pentru Pace, îşi scoate medalia la licitaţie pentru a-i ajuta pe ucraineni

Dmitri Muratov, al cărui ziar Novaya Gazeta a fost închis de conducerea de la Kremlin, ce doreşte cenzurarea presei libere, vrea să-i ajute pe ucraineni şi pentru asta îşi vinde medalia, în semn de solidaritate.

5422 afișări
Imaginea articolului Jurnalistul rus Dmitri Muratov, premiat cu Nobel pentru Pace, îşi scoate medalia la licitaţie pentru a-i ajuta pe ucraineni

FOTO Dmitri Muratov via NYT

Redactorul-şef al ziarului independent rus Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, anunţa, după câştigarea premiului, că donează 500.000 de dolari către organizaţiile de caritate din Ucraina, iar acum alege să se despartă şi de medalia pentru Pace.
 
Medalia de aur de 23 de karate va fi scoasă la licitaţie pe 20 iunie. Toţi banii vor merge către UNICEF, care ajută copiii ucraineni refugiaţi, cofnorm NYT.
 
Circa 14 milioane de ucraineni au fost nevoiţi să fugă din ţară după invazia Rusiei.  Muratov consideră că asta este o tragedie.
 
„Dacă ne uităm la numărul de refugiaţi, avem un al Treilea Război Mondial, nu un conflict local”, spune Muratov. 
 
La începutul lunii aprilie, jurnalistul rus a fost atacat în tren. Câţiva necunoscuţi au aruncat vopsea pe el. „Au turnat vopsea pe bază de ulei şi acetonă. Ochii mă ard îngrozitor de tare. Eram în tren dinspre Moscova spre Samara. Miroase peste tot a vopsea. Deja trenul are întârziere 39 de minute. Voi încerca să mă spăl. El (cel care a aruncat cu vopsea n.red.) mi-a strigat: „Muratov, asta este pentru băieţii noştri (ucişi)”, a spus jurnalistul rus.  
 
Începând cu finele lunii martie, ziarul lui Muratov şi-a închis activitatea, „bocancul” cenzurii lui Putin apăsând greu pe presa liberă din Rusia.
 
Jurnalistul a câştigat premiul Nobel pentru Pace în octombrie anul trecut. Atunci, Muratov declara că premiul pentru Pace ar fi trebuit să meargă la liderul opoziţiei Aleksei Navalnîi.
 
 
 
 
 
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici