Justiţia din România: Arestat, eliberat şi iar arestat în trei zile pentru că a omorât o fată de 24 de ani

În România, practica neunitară pare a fi singura pactică în cazul accidentelor rutiere cu victime sau petrecute în circumstanţe grave. Judecând acelaşi caz, magistraţii dau decizii contradictorii la nici 24 de ore distanţă atunci când vine vorba despre arestarea preventivă a presupusului autor.

367 afișări
Imaginea articolului Justiţia din România: Arestat, eliberat şi iar arestat în trei zile pentru că a omorât o fată de 24 de ani

Justiţia din România: Arestat, eliberat şi iar arestat în trei zile pentru că a omorât o fată de 24 de ani (Imagine: Shutterstock)

gândul şi-a propus să analizeze două cazuri de accidente rutiere. Unul petrecut la sfârşitul săptămânii trecute la Oradea, unde un bărbat a izbit în plin un Tico şi a omorât-o pe şoferiţa de 24 de ani, rănind grav alţi doi pasageri. Altul, în care Genică Boerică a lovit cu maşina un tânăr în scaun cu rotile pe trecerea de pietoni şi a fugit de la locul accidentului.

Primul caz. Iuliu Kiss loveşte, e arestat, eliberat şi iar arestat

Orădeanul Iuliu Kiss a izbit, sâmbătă, în plin un autoturism Tico şi a omorât o şoferiţă de 24 de ani, rănindu-i grav pe alţi doi pasageri. El nu a cedat prioritatea, avea o alcoolemie care depăşea limita infracţiunii (aproximativ 1 la mie) şi circula cu viteză excesivă. Kiss, un mic interlop din Oradea cunoscut sub numele de Paprika, ar mai fi fost cercetat pentru consum de droguri, într-un dosar de trafic de stupefiante, conform unor surse judiciare citate de Mediafax.

După producerea accidentului, poliţiştii nu l-au reţinut pe orădean. "Este la latitudinea poliţiştilor care au cercetat cazul dacă se impunea reţinerea sau nu. După ce l-au audiat pe suspect, au făcut cercetări, au discutat cu martorii, poliţiştii au considerat de cuviinţă să aştepte rezultatele alcoolemiei de la Institutul de Medicină Legală", a explicat pentru gândul Alina Dinu, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Bihor. Poliţiştii trebuie să se asigure că probele şi documentaţia în cazul unui accident sunt bine întemeiate, "ca să nu se trezească că propunerea de arestare le este respinsă", iar legea nu precizează dacă autorul unui accident cu morţi trebuie arestat pe loc sau după un anumit număr de zile, a mai spus Alina Dinu. Întrebată dacă Iuliu Kiss nu ar fi avut timp să fugă din ţară, purtătoarea de cuvânt a dat asigurări că poliţia "ia în calcul acest lucru şi se asigură să nu se întâmple".

Procurorul Simina Goia, purtătoarea de cuvânt a Parchetului Judecătoriei Oradea, a spus că "poliţia putea să-l reţină pe loc, în funcţie de circumstanţe. Nu ştiu care au fost acestea, ca să mă pronunţ. De obicei când e vorba de alcool sau de droguri în cazul şoferului, este nevoie de aşteptarea rezultatelor medico-legale, nu te poţi baza doar pe faptul că mirosea".

Şeful Poliţiei Rutiere, comisarul şef Lucian Diniţă, o contrazice însă pe procuroarea de la Oradea şi spune că nu poliţiştii pot dispune la faţa locului dacă îl reţin pe autorul unui accident rutier grav, ci procurorii: "Se deschide dosar penal, se recoltează probe biologice pentru alcoolemie, dar nu poliţistul poate dispune reţinerea, ci procurorul care vine la faţa locului. Păi nu îi trebuie mandat poliţistului? În baza a ce să-l reţină, să-i zică ia stai tu aici?". Diniţă spune că poliţia face doar documentele premergătoare în care se descrie mecansimul producerii accidentului, dar nu se pronunţă asupra lui, această atribuţie revenind procurorilor. Luni seară, Kiss a fost reţinut de Poliţie, iar procurorii Parchetului Judecătoriei Oradea au cerut marţi arestarea preventivă a lui Kiss, pentru 29 de zile, pentru că au considerat că reprezintă pericol social, "mai ales că era băut şi viteza cu care circula era foarte mare", după cum a explicat pentru gândul Simina Goia, purtătoarea de cuvânt a Parchetului Judecătoriei Oradea.

Citeşte mai multe despre cele două cazuri de accidente rutiere pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici