Kelemen despre avizul de descărcare de sarcină arheologică pentru Roşia Montană: O procedură legală - Mediafax

Kelemen despre avizul de descărcare de sarcină arheologică pentru Roşia Montană: O procedură legală

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, joi, că în cazul emiterii de către Direcţia de Cultură Alba a avizului de descărcare de sarcină arheologică pentru Roşia Montană s-au respectat toate etapele legale, iar acesta înseamnă salvarea a circa 80 la sută din patrimoniul cultural construit.

586 afişări
Imaginea articolului Kelemen despre avizul de descărcare de sarcină arheologică pentru Roşia Montană: O procedură legală

Kelemen despre avizul de descărcare de sarcină arheologică pentru Roşia Montană: O procedură legală (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Este o procedură legală care a respectat toate etapelenecesare. Nu pot oferi mai multe detalii. În momentul în care se vaparcurge o nouă etapă, atunci voi oferi alte informaţii. Avizulînseamnă salvarea a circa 80 la sută din patrimoniul culturalconstruit şi respectă criteriile privind salvarea patrimoniuluinaţional. Urmează, dacă va fi cazul, scoaterea de pe listamonumentelor istorice a unei părţi a masivului Cârnic", a declarat,joi seară, la Cluj, Kelemen Hunor, întrebat despre certificatul dedescărcare de sarcină arheologică pentru o parte din masivulCârnic, emis de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba.

 

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba a emis, joi, certificatulde descărcare de sarcină arheologică pentru o parte din masivulCârnic, după aprobarea raportului de cercetare arheologicăpreventivă "Masivul Cârnic, Roşia Montană, România - proiectulminier Roşia Montană".

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, DirecţiaJudeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCJPN) Alba a emisacest certificat pe baza hotărârii din 12 iulie a ComisieiNaţionale de Arheologie privind aprobarea raportului de cercetarearheologică preventivă "Masivul Cârnic, Roşia Montană, România -proiectul minier Roşia Montană".

"Acesta este primul pas necesar în procesul de a asigurasalvarea, conservarea şi valorificarea moştenirii arheologice şiarhitectonice de la Roşia Montană", se arată în comunicatul citat,precizându-se că ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional,Kelemen Hunor, a iniţiat un plan de acţiune care să asigureconservarea celor mai importante situri arheologice şi monumentearhitectonice.

Planul are ca obiectiv salvarea şi punerea în valoare a 80%dintre valorile arheologice şi arhitectonice din regiune, printreele numărându-se: galeriile miniere cu semnificaţie istoricădeosebită aflate în zona Piatra Corbului, galeriile din zonaCătălina-Monuleşti, care vor fi cercetate, restaurate şi deschisepublicului, incinta funerară romană de la Tău Găuri, sistemulhidraulic roman din sectorul minier Păru-Carpeni, inclusiv galeriiromane, medievale şi moderne, 41 de clădiri monument istoric dinzona protejată, centrul istoric al localităţii revitalizat, peste100 de kilometri de galerii de mină care vor fi cercetate dearheologi pentru alte descoperiri.

Acest plan va fi realizat prin alocarea de către compania RoşiaMontană Gold Corporation (RMGC) a 70 de milioane de dolari, carevor fi cheltuiţi la Roşia Montană pentru lucrările de conservare şipunere în valoare a patrimoniului arheologic şi arhitectonic. Deasemenea, planul cuprinde înfiinţarea unei comisii speciale - dincare vor face parte experţi independenţi - care va monitoriza şi vaavea puterea de a opri în orice moment exploatarea, în situaţia încare se vor face descoperiri importante, se mai spune încomunicatul Ministerului Culturii.

Roşia Montană Gold Corporation dezvoltă proiectul minier de laRoşia Montană, din Munţii Apuseni, cu costuri proiectate de unmiliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de lainaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame deaur.

Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources,care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul româncontrolează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţiacţionari cumulează 0,23% din titluri.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici