Kelemen Hunor: Relaţia majoritate - minoritate din România trebuie rezolvată prin legalizarea autonomiei

Relaţia majoritate - minoritate din România trebuie să fie soluţionată pe termen lung, iar cheia este legalizarea autonomiei, care nu se îndreaptă împotriva nimănui, declară preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

1008 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor: Relaţia majoritate - minoritate din România trebuie rezolvată prin legalizarea autonomiei

Kelemen Hunor: Relaţia majoritate - minoritate din România trebuie rezolvată prin legalizarea autonomiei

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la Congresul UDMR, unde şi-a prezentat raportul de activitate, că cele două comunităţi, cea română şi cea maghiară, nu pot să îşi împartă trecutul, dar poate vor reuşi să construiască şi să planifice împreună viitorul.

„100 de ani în România, 1000 în Transilvania, ne-am folosit de Centenarul românesc ca de o ocazie, am spus cu ce am contribuit, noi, maghiarii, la dezvoltarea ţării, la construcţia ţării în ultimii 100 de ani şi am formulat foarte clar la ce ne aşteptăm de la statul român. Relaţia majoritate - minoritate trebuie să fie soluţionată pe termen lung şi cheia acestei soluţionări este legalizarea autonomiei, care nu se îndreaptă împotriva nimănui, este pentru acea comunitate care garantează perseverenţa, care contribuie de 100 de ani la dezvoltarea acestei ţări. Nu putem împărţi trecutul, dar poate vom reuşi să construim şi să planificăm împreună viitorul”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, dezbaterile arată că mai sunt foarte multe de făcut pentru ca între cel două comunităţi să scadă neîncrederea şi prejudecăţile.

„Noi am pornit de la premisa că trebuie să fim cinstiţi şi oneşti, câteodată prea direcţi, dar niciodată să nu măturăm nimic sub preş. Această bătălie trebuie iniţiată de noi, de comunitatea maghiară, de UDMR, şi trebuie să şi ducem bătălia până la sfârşit. Minoritatea maghiară din Transilvania s-a consolidat, am reuşit să contracarăm atacurile la adresa comunităţii noastre, în special cele adoptate pe cale legislativă care vizau retragerea unor drepturi deja dobândite. Nu am renunţat, nu renunţăm, nu ne dăm de o parte şi nu o vom face nici de acum încolo, atunci când este vorba de UMF Târgu-Mureş sau când este vorba de utilizarea simbolurile noastre naţionale”, a subliniat liderul UDMR.

Kelemen a afirmat că, după 100 de ani de trai minoritar, după 30 de ani de dezvoltare comunitară şi după 8 ani de preşedinte al UDMR, este convins că procesul de dezvoltare a comunităţii nu poate fi declarat niciodată finalizat.

„Trebuie să fim îndrăzneţi să formulăm obiectivele noastre, trebuie să fim realişti, să nu ne autoamăgim cu răspunsuri proaste”, a conchis Kelemen Hunor.

Congresul UDMR se desfăşoară în perioada 22 – 23 februarie la Cluj-Napoca, la manifestare fiind prezenţi peste 1200 de delegaţi şi invitaţi. Congresul va alege, sâmbătă, preşedintele Uniunii, singurul candidat fiind actualul lider al formaţiunii, Kelemen Hunor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici