Ketamina creează dependenţă fizică şi psihică foarte rapid, este un drog ieftin

Şeful Brigării de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog (BCCOA) Alba Iulia, Traian Berbeceanu, afirmă că substanţa numită ketamină creează dependenţă fizică şi psihică foarte rapid, fiind vorba despre un "drog ieftin".

738 afișări
Imaginea articolului Ketamina creează dependenţă fizică şi psihică foarte rapid, este un drog ieftin

Ketamina creează dependenţă fizică şi psihică foarte rapid, este un drog ieftin (Imagine: Lorand Vakarcs/Mediafax Foto)

Şeful BCCOA Alba Iulia, comisarul Traian Berbeceanu, a declarat că persoanele audiate la sediul DIICOT din Deva - 54 - sunt bănuite că ar face parte dintr-o grupare care se ocupă cu traficul şi consumul de ketamină, o substanţă interzisă prin lege.

"Este un anestezic veterinar, o substanţă care creează dependenţă şi fizică şi psihică foarte rapid. Este un drog ieftin, mai ieftin decât haşişul şi heroina, motiv pentru care e preferat. Se consumă prin injectare, dar poate fi şi prizat dacă e în stare solidă", a spus Berbeceanu.

Potrivit procurorului DIICOT care se ocupă de caz, Victoriţa Povarnă, s-au stabilit mai multe relaţii între învinuiţi, atât între cei din Valea Jiului şi Haţeg, cât şi între cei din Olt şi Mehedinţi.

"Avem doi medici care procurau ketamina şi mai mulţi intermediari. O mare parte dintre traficanţi sunt şi consumatori", a spus Povarnă.

Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, grupul infracţional organizat format din 54 de învinuiţi, specializat în traficul de droguri de risc, respectiv ketamină, era structurat pe două paliere, corespunzătoare surselor de aprovizionare cu droguri, aflate în localităţile Drobeta Turnu Severin şi Brastavăţu, judeţul Olt, iar valoarea drogurilor traficate depăşeşte suma de 130.000 de lei.

DIICOT precizează că drogurile erau procurate de către liderii grupului infracţional, respectiv Puiu Mircea Ianchi, Claudiu Nicolae Podină, Cristina Niţescu şi Paul Fârdă pe bază de comandă, de la alţi doi bărbaţi: Ilie Jilcu şi Marian Pacioagă. Cei doi, în calitate de medici veterinari, procurau din circuitul licit cantităţi importante de droguri, întocmind documente false pentru justificarea consumului de ketamină în cadrul activităţii profesionale desfăşurate.

Ketamina era depozitată la locuinţa lui Robert Florin Risipitu, bodyguard la un cazino din Petroşani, şi într-o garsonieră închiriată, de unde era preluată şi distribuită de către dealeri, în formă lichidă, contra sumei de zece lei pentru un miligram şi, respectiv 200 lei pentru un flacon de 25 de miligrame.

Potrivit DIICOT, unul dintre principalii distribuitori este poliţist comunitar la Primăria Petroşani.

Conform surselor citate, luni dimineaţă au fost făcute 35 de percheziţii domiciliare. Astfel, 32 de percheziţii au fost făcute în judeţul Hunedoara, în Olt au avut loc două descinderi, iar în municipiul Drobeta Turnu Severin a avut loc o percheziţie.

Procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale a 34 de persoane, pentru iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinire a unui astfel de grup, precum şi pentru cultivarea, producerea, fabricarea, oferirea, punerea în vânzare, distribuirea, cumpărarea, deţinerea de droguri de risc. De asemenea, alte 20 de persoane sunt cercetate pentru cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri pentru consum propriu.

Printre persoanele vizate de descinderi s-a aflat şi fiica primarului oraşului Haţeg, Oana Timiş, în vârstă de 21 de ani, care ar fi consumatoare de droguri.

Primarul oraşului Haţeg, Nicolae Timiş, declara corespondentului MEDIAFAX că fiica sa nu a consumat niciodată droguri şi că acţiunea ofiţerilor DIICOT ar fi îndreptată împotriva sa deoarece este văzut drept un potenţial câştigător al postului de parlamentar rămas liber după moartea fratelui său, deputatul Ioan Timiş.

La rândul său, fiica primarului oraşului Haţeg, Oana Timiş, suspectată de consum de droguri de risc, a declarat, la ieşirea din sediul Poliţiei Haţeg, că nu a consumat niciodată droguri.

"Nu am luat niciodată droguri şi nu ştiu ce se întâmplă", a declarat Oana Timiş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici